Annons

Är Löberg Sveriges motsvarighet till Berlusconi?

Rikdagsledamoten Petter Löbergs beteende får mig att undra om det är i Sveriges eller i Italiens parlament som han är invald. Hans handlingar för nämligen tankarna till Italiens tidigare premiärminister, menar Marcus Nilsen.
Krisen i S • Publicerad 4 juli 2019
Detta är en opinionstext i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Är det rimligt att anta att Löberg verkligen har haft sekretessbelagda handlingar i sin dator, undrar skribenten.
Är det rimligt att anta att Löberg verkligen har haft sekretessbelagda handlingar i sin dator, undrar skribenten.Foto: Lennart Magnusson

Efter Borås Tidnings mycket skickliga och omfattande granskning av Socialdemokraterna i Borås kvarstår fortfarande en rad frågor. Det är inte i första hand den misogyna partikulturen eller att Ulf Olsson styrt partiet med järnhand som förvånar. Istället är det riksdagsledamoten Petter Löbergs beteende som får mig att undra om det är i Sveriges eller i Italiens parlament som han är invald? För en sak står klart – Löbergs beteende för tankarna till Italiens tidigare premiärminister, Silvio Berlusconi.

I en bandad intervju mellan BT:s reporter Anne Bengtsson och Löberg angående de nu så kända ”bastuklubbsprotokollen” säger han: ”Jag sitter ju i justitieutskottet, Anne, och måste säga att ni är ute på lite tunn is. Och hade jag varit Stefan Eklund så hade jag nog tyckt att det var lite jobbigt”. Det är många, inklusive jag själv, som inte kan uppfatta Petter Löbergs uttalande till Bengtsson som något annat än ett förtäckt hot.

Annons

Att Löberg sitter i justitieutskottet är helt riktigt, men då borde han även känna till journalisters skydd i enlighet med grundlagen. För inte kan han påstå sig tro att BT:s Anne Bengtsson fysiskt gjort inbrott i hans hem för att snoka i Löbergs privata dator? Löbergs förklaring till sitt märkliga beteende liknar därför mest av allt en ren efterhandskonstruktion.

”Hur kan en riksdagsledamot bete sig på ett sådant vårdslöst sätt mot en journalist som enbart gör sitt jobb?”

Petter Löberg borde fundera på om han verkligen står fast vid sin historia, som han förvisso ändrat under resans gång. Först deklarerade Löberg att han inte har skrivit bastuklubbsprotokollen, eller ens läst dem. Sedan ska någon polisanmälas för att BT innehar dokument från en privat dator?

Det hotfulla uttalandet bortförklaras senare med att Löbergs privata dator skulle vara fylld med ”hemligstämplade dokument” som han förvarar i sin dator i egenskap av ledamot i justitieutskottet. Detta går inte ihop. Bastuprotokollen fanns ju inte i Löbergs dator, enligt honom själv.

Och kan de verkligen finnas där? Enligt de riksdagsledamöter jag har talat med och även enligt riksdagsförvaltningen ska Löberg inte inneha denna typ av handlingar. Sekretessbelagda handlingar, inte minst de som ses som statshemligheter, distribueras varken på papper eller digitalt till riksdagens ledamöter, utan finns enbart att läsa på plats i riksdagen.

Att dessa sekretessbelagda handlingar dessutom skulle förvaras i en privat dator strider inte bara mot riksdagens riktlinjer utan riskerar även att bryta mot offentlighets- och sekretesslagen. Är det rimligt att anta att Löberg verkligen har haft sekretessbelagda handlingar i sin dator?

Oberoende av sanningshalten i Löbergs försvar, hur kan en riksdagsledamot bete sig på ett sådant vårdslöst sätt mot en journalist som enbart gör sitt jobb? Agerandet måste få konsekvenser. Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad och deras gruppledare i riksdagen Annelie Karlsson, måste ge svar på detta.

Kan vi ha riksdagsledamöter som slarvar med sekretessbelagda handlingar och som uttrycker sig hotfullt mot journalister? I Berlusconis Italien tillhör den här typen av historier tyvärr vardagen – det vore olyckligt om Löberg bidrog till att skapa en liknande kultur här. Borås medborgare förtjänar bättre.

Löberg bör till att börja med be Anne Bengtsson om ursäkt för sitt uttalande. Sedan bör Löberg fundera över vad det innebär att vara folkvald. Är det ett carte blanche att bete sig buffligt eller sitter han på ett uppdrag som ska vårdas gentemot väljarna i enlighet med grundlagens anda? Jag vet vad Berlusconi skulle svara, men vad säger Löberg?

Marcus Nilsen, tidigare distriktsordförande för Liberala ungdomsförbundet Väst

Marcus Nilsen.
Marcus Nilsen.Foto: Privat
Annons
Annons
Annons
Annons