Annons

Är fullmäktige i Borås berett att bryta mot rättspraxis?

Kraftiga höjningar av tomthyran väntar boende i Brämhult. Tänker fullmäktigeledamöterna verkligen fatta ett beslut när de vet att det strider ?mot rättspraxis, undrar Lena Södersten och Stefan Stjernedal.
Debatt • Publicerad 21 oktober 2010
Boende på Nanogatan, Mikrogatan och Teragatan i Brämhult riskerar att få tomtgälden chockhöjd från 5 200 kronor årligen till 12 200 kronor.
Boende på Nanogatan, Mikrogatan och Teragatan i Brämhult riskerar att få tomtgälden chockhöjd från 5 200 kronor årligen till 12 200 kronor.Foto: Jan Pettersson

I dag ska kommunfullmäktige i Borås ta ställning till ett förslag till höjda tomträttsavgälder (tomthyror). Förslaget berör 137 familjer när deras avtal skrivs om 2012, men på sikt berörs alla 1 100 tomträttsfamiljerna i Borås.

Förslaget innebär kraftiga hyreshöjningar. För en familj på Teravägen som har en tomt på 166 kvm höjs exempelvis tomthyran från cirka 4 900 kronor till 11 600 kronor per år från och med 2012. Höjningen beror både på Borås egna regler och på stigande marktaxeringsvärden 2009. 

Annons

Familjen har berättat att Borås kommun upplät tomträttsmarken på 1970-talet med det uttalade syftet att ge vanliga männi-skor en möjlighet att bo i ett eget hem. Det var då det. Idag har en Borås en helt annan syn och tar ut marknadshyror av sina tomträttshavare.

Villaägarnas Riksförbund har granskat förslaget och konstaterar att den avgäldsränta som förslaget bygger på strider mot rättspraxis. Dessutom behöver Borås se över sitt sätt att beräkna markvärdet.

Det ansvariga kommunalrådet, Morgan Hjalmarsson (FP), har i medier sagt att alla partier i kommunstyrelsen tyckte att förslaget är bra och att man planerar att driva igenom det. Men när det sker förändringar i rättspraxis så måste kommunen anpassa sina regler efter det – oavsett vad man tycker i frågan. 

Svea hovrätt har i en dom slagit fast att avgäldsräntan i tomträttsmål ska vara 3,25 procent vid 10-åriga upplåtelser och 3,5 procent för 20-åriga upplåtelser. Domen har inte fått prövningstillstånd i Högsta domstolen, vilket innebär att Svea hovrätts dom står fast. Därmed har rättspraxis ändrats. 

Detta är ett obestridligt faktum. Oavsett vad kommunpolitikerna tycker så måste Borås kommun följa rättspraxis. Förändringen i rättspraxis innebär att Borås måste sänka sin avgäldsränta från föreslagna 3,75 procent till 3,25 procent. Annars bryter Borås mot gällande rättspraxis. 

Villaägarna har tillskrivit kommunfullmäktiges ledamöter och informerat dem om förändringen i rättspraxis och uppmanat kommunfullmäktige att skjuta på frågan en månad, så att den kan beredas ordentligt före beslut. Vi har också uppmanat kommunen att se över sitt sätt att beräkna markvärdet. 

Frågan är: Tänker fullmäktigeledamöterna verkligen fatta ett beslut när de vet att beslutet strider mot rättspraxis.

Lena Södersten

förbundsjurist Villägarnas riksförbund

Stefan Stjernedal

regionchef Villägarnas riksförbund

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons