Annons

”Alla människor har rätt till ett jobb”

Cecilie Tenfjord Toftby (M) och Jonas Jacobsson Gjörtler (M) förfasar sig i ett debattinlägg över att Vänsterpartiet lyfter kravet på arbetstidsförkortning.
Debatt • Publicerad 20 februari 2014

Det är föga förvånande, Moderaterna har ju röstat emot tidigare arbetstidsförkortningar till åtta timmar arbetsdag och 40 timmars arbetsvecka. Kanske drömmer de sig tillbaka till forna tider då arbetare jobbade tio timmar per dag?

Kravet på arbetstidsförkortning är ingen ny fråga. Hur produktivitetsvinster ska tas ut, som vinster av företagsägare eller som höjda löner eller förkortad arbetstid av de anställda, än en maktfråga. Arbetstidsförkortning ger ökad makt och fritid åt dem som arbetar.

Annons

Det är sant att införandet av sex timmars arbetsdag skulle kosta. Men i en tid då de som arbetar stressar sig utbrända och när massarbetslösheten bitit sig fast är det knappast orimligt att ställa sig frågan om det inte är dags att dela på arbetstillfällena och korta normalarbetstiden. Det skulle innebära behov av nyanställningar i offentlig sektor, enligt Tenfjord Toftbys och Jacobsson Gjörtlers egna siffror 1 250 tjänster.

Man kan naturligtvis välja att göra annorlunda, som alliansregeringen har gjort. Genom skattesänkningar som till sitt omfång vida överskrider vad en arbetstidsförkortning skulle kosta och som bara resulterat i ökad arbetslöshet.

Det är en fråga om att prioritera och som så många gånger tidigare väljer Moderaterna att girigt gynna de redan välbärgade på bekostnad av arbetslösa och sjuka. Vänsterpartiet tänker annorlunda. För oss är drivkraften solidaritet och viljan att bygga ett samhälle som håller ihop.

Alla människor har rätt till ett jobb, arbetstidsförkortning är ett offensivt förslag för att göra upp med massarbetslösheten – det är mer än vad alliansen har åstadkommit de senaste sju åren.

Ida Legnemark (V)

Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons