Annons

Äldreomsorgen måste få kosta

Just nu pågår en intensiv debatt om arbetsvillkoren i äldreomsorgen i Borås.
Debatt • Publicerad 5 maj 2014

Det är bra. I denna kvinnodominerade yrkesgrupp finns vardagens hjältar; de som tar hand om våra nära och kära, de som gör ett tungt jobb med tuffa arbetstider.

Vänsterpartiet har varit med och fattat beslut om fria arbetskläder, rätt till heltid och slopade delade turer, reformer för att förbättra personalens villkor i vardagen. Men när det varit dags att gå från beslut till verklighet har våra företrädare i stadsdelsnämnderna larmat: resurserna räcker inte till.

Annons

Från 2007 till 2012 fick den svenska äldreomsorgen 1900 färre årsarbetare, trots att antalet äldre ökade. Det är ingen slump – under samma period genomfördes enorma skattesänkningar.

Att med dessa förutsättningar tro att rätt till heltid och slopade delade turer kan införas, utan att extra resurser tillförs är inte realistiskt. För oss har det hela tiden varit en fråga om en personalsatsning på äldreomsorgen, det vill säga att utöka antalet anställda för att förbättra arbetsvillkoren och därmed också omsorgen för de äldre.

När stora förändringar som påverkar de anställda ska genomföras, måste det ske i dialog med dem som jobbar i verksamheten. Till skillnad från alliansen tror vi att både rätt till heltid och slopade delade turer är nödvändiga reformer. Anställda inom andra yrken hade aldrig gått med på tolv timmars arbetsdag med en lång rast mitt på dagen.

Men när förändringen genomförs är det också nödvändigt att den innebär en förbättring. Att behöva arbeta många fler helger och att inte med god framförhållning veta när nästa arbetspass infaller är orimligt. Vi anser att personalen skulle kunna ges mycket större möjlighet att själva påverka sin schemaläggning och att bjudas in att hitta lösningar för att förbättra arbetsmiljön.

Vänsterpartiet satsar i sin vårbudget för Sverige 4,3 miljarder extra på äldreomsorgen, bland annat för att reformer som rätt till heltid och slopade delade turer ska kunna genomföras på ett sätt som stärker verksamheten och förbättrar de anställdas villkor. Det är både en fråga om värdighet gentemot de äldre som behöver stöd och om personalens villkor. Äldreomsorgen måste få kosta, för Vänsterpartiet är den mycket viktigare än nya skattesänkningar.

Ida Legnemark (V) gruppledare, Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons