Annons

27 kronor litern – billigt kampanjknep!

Flera medier har nu t.o.m. på ledarplats börjat få upp ögonen för att tankar på ett bensinpris i Sverige på 27 kronor inte grundar sig på omsorg om miljön utan på simpelt orealistiskt bilhat, skriver Kenneth Winsborg.
Debatt • Publicerad 21 maj 2008
Bensinskatteupprorets talesman Kenneth Winsborg vid en demonstration tillsammans med Skattebetalarnas förening för ett par år sedan.
Bensinskatteupprorets talesman Kenneth Winsborg vid en demonstration tillsammans med Skattebetalarnas förening för ett par år sedan.Foto: Scanpix

Bensinpriset måste fördubblas genom en verklig chockhöjning av skatten. Det budskapet har pumpats ut i alla medier. Det är SIKA – Statens institut för kommunikationsanalys – som har skaffat sig en stund i rampljuset genom att lydigt föra fram detta ”självmordsbudskap”.

Utspelet är givetvis ett beställningsjobb i det politiska rävspelet. Alla aktörer vet att orealistiska åtgärder i lilla Sverige naturligtvis inte räddar vare sig miljö eller klimat. Men riksdagen är angelägen om att med miljön som svepskäl få in alla de dryga 50 skattemiljarderna som kommer från vägbränslet – gärna mer.

Annons

Därför skickar man ut SIKA med ett rent ”idiotförslag” som sedan ministrar och riksdagsmän kan ta avstånd ifrån med uttryck som ”orealistiskt” eller ”det finns inte i min tankevärld”. Taktiken är naturligtvis att framstå som hedersknyfflar när man bara vill höja skatten med någon eller några enstaka kronor – absolut inte till 27 kronor litern!

Men det är inte så många som blir lurade längre. En hel rad läsar- och lyssnarenkäter har genomförts de senaste dagarna. Över 90 % säger att detta inte påverkar körning eller miljö, för det finns inga alternativ till bilen. Den höga bensinskatten ställer bara till med problem.

Allt fler svenskar inser att hög bensinskatt för miljöns skull är en bluff. Vi kör inte bil för att det är billigt utan för att det är nödvändigt i EU:s verkliga glesbygd. När FN:s klimatpanel förordar en global koldioxidskatt på max 70 öre kilot framstår redan drygt 7 kronor litern i skatt som helt absurt

Allt fler svenskar inser att vi inte gynnar någon miljö utan bara skadar oss själva med svindyra svenska specialskatter när jätteekonomin USA erbjuder sina medborgare ett bensinpris som inklusive skatt inte ens är sex kronor litern. Vad gör det för nytta att vi stampar sönder privatekonomin för den ensamma mamman i Slite när den jättelikt växande ekonomin i Kina subventionerar bensin och dieselpriset för sina medborgare och industrier?

Kanske kan det ändå komma någonting gott ur SIKA:s stolleutspel. Flera medier har nu t.o.m. på ledarplats börjat få upp ögonen för att tankar på ett bensinpris i Sverige på 27 kronor inte grundar sig på omsorg om miljön utan på simpelt orealistiskt bilhat.

När svenska bilister betalar 1000 % högre koldioxidskatt på sina utsläpp än vad alla andra sektorer i genomsnitt betalar inser man att bensin och dieselskatten i Sverige inte bara måste sänkas av bilsociala skäl utan även av miljöskäl. Om CO2-problematiken är ett globalt problem måste det åtgärdas med globala insatser – inte med konstiga självdestruktiva svenska särlösningar.

Detta har nu över 1,8 miljoner svenskar insett genom att skriva under bensinskatteupproret. Fortfarande sticker 100 % av riksdagsmännen huvudet i sanden men fortsätter att håva in pengarna samtidigt som deras mumlande förklaringar om miljöskäl framstår som alltmer svårbegripliga.

Den för höga beskattningen av bensin och diesel är orättvis och måste sänkas!

Kenneth Winsborg

bensinskatteuppror.se

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons