Annons

20000 traineejobb inom omsorgen

Människor lever längre och har ett bra liv långt upp i åldrarna, det är positivt. När den dagen kommer att man inte klarar sig själv ska man veta att samhället finns där som stöd.
Debatt • Publicerad 29 augusti 2014

Den alltmer stressade situationen för omvårdnadspersonalen och det låga antalet sökande till omvårdnadsutbildning är påtaglig. Sveriges kommuner och landsting bedömer att det finns ett behov av närmare 8 000 undersköterskor årligen under en tioårsperiod.  

I kommunerna jobbar vi nu med en reform där anställningsformen är heltid med möjlighet till deltid och på sikt ska de delade turerna bort. En förändring som ger högre kvalitet i omsorgen om de äldre och funktionsnedsatta samt förbättringar för anställda i en kvinnodominerad sektor.

Annons

I samarbetet med regionen om de mest sjuka äldre behövs fler undersköterskor med hög kompetens för att klara den avancerade vården. Kompetens och kontinuitet är avgörande för att de äldre ska känna trygghet. Reformer som troligen kräver mer personal. Frågor vi i kommuner och region brottas med samtidigt som den borgerliga regeringen minskat statsbidragen. En ekvation som är svår att få ihop.

Vi ser att det behövs ett antal åtgärder. Det viktigaste är att vi är bra arbetsgivare så att människor vill arbeta hos oss. Men det behövs också en regering som tycker det är viktigt med en sammanhållen vård och omsorg och är beredd att avsätta resurser till de som utför den. 

Nationellt har Socialdemokraterna nu föreslagit en heltidsreform där delade turer skrotas. Vi vill lagstifta bort utnyttjandet att stapla visstidsanställningar på varandra. Vi är övertygade om att kvaliteten i omsorgen ökar med en personal som känner sig trygg i sin anställning. Samtidigt som ungdomsarbetslösheten är hög saknas det omvårdnadspersonal. Därför vill vi under de närmsta åren införa 20 000 traineejobb inom omsorgen. En anställning som kombineras med utbildning.

I Västra Götaland öppnas det för över 3 200 platser att fördela mellan region och kommuner. Socialdemokraterna vet att utbildning är grunden till hög standard i vård och omsorg. Men då behövs fler utbildningsplatser –inte färre. Därför vill vi permanenta yrkesvux, införa ett kunskapslyft, ge gymnasieskolans yrkesprogram högskolebehörighet samt utveckla yrkesprogrammen till yrkescollege. 

När människorna är som skörast ska samhället vara som starkast har vår nästa statsminister Stefan Löfven sagt. Rösta på Socialdemokraterna den 14 september.

Lena Palmén (S) kommunalråd, Borås

Inga-Kersti Skarland (S) kandidat till regionen, Ulricehamn

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons