Annons
Nyheter

I Finland kramar man populister

Nyheter • Publicerad 15 april 2011

Det finska riksdagsvalet på söndag blir extra intressant, eftersom det populistiska partiet Sannfinländarna har gått framåt rejält i opinionsmätningarna. Man fick fyra procent av rösterna vid förra valet, 2007 – men enligt den senaste mätningen har man numera drygt 15 procent. För en månad sedan var det för all del 17 procent så trenden går för närvarande åt rätt håll, nedåt?

Hur som helst – det blir en spännande finsk valvaka på söndag. Bäst till för att ta över regeringsbildandet ligger Samlingspartiet (motsvarigheten till de svenska moderaterna) – som redan har öppnat för ett samarbete med Sannfinländarna. Det råder alltså ett helt annat klimat för Sannfinländarna i Finland än för Sverigedemokraterna här i Sverige (vars program man i stort sett delar). Mer om varför man kramar populister i Finland, men inte i Sverige, skriver jag om i söndagens BT.

Stefan Eklund, chefredaktör
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons