Annons

Oroligt på Rise – ledningen får hård kritik: ”Hela havet stormar”

Tystnadskultur, otrygghet och dålig transparens.
BT har pratat med flera anställda inom Rise som riktar skarp kritik mot ledningen i samband med den pågående omorganisationen.
– Det stämmer att det finns medlemmar som känner sig oroliga och osäkra i det här läget, säger fackordföranden Lazaros Tsantaridis.
Borås • Publicerad 23 november 2019 • Uppdaterad 4 december 2019
Rise, som gamla SP blev en del av för tre år sedan, har runt 700 anställda i Borås.
Rise, som gamla SP blev en del av för tre år sedan, har runt 700 anställda i Borås.Foto: Jan Pettersson

De Rise-forskare som BT pratat med vill inte framträda med namn. Trots att de är anställda av ett statligt bolag är de oroliga för reprimander.

– Ställer man frågor internt blir man inkallad till HR och chefer som undrar varför man ställer frågor, säger en av dem.

Annons

Tystnadskulturen är en del av kritiken som nu riktas mot företagsledningen. Men det är långt ifrån den enda.

För att förstå vad det här handlar om måste vi backa bandet några år, nämligen till när Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP, med huvudkontor i Borås, gick samman med Swedish ICT och Innventia och blev Rise.

Huvudkontoret flyttades till Lindholmen i Göteborg och antalet anställda nästan fördubblades. En ansenlig del av forna SP, runt 700 anställda, blev kvar i Borås under Rise flagg.

Här saknas innehåll

Samtidigt var det en splittrad sektor som nu skulle gå samman och drivas som ett bolag.

Efter att Rise förvärvat Swerea-koncernen förra året tillkom ännu en del i sammanslagningen. Den stora omorganisationen, kallad Redesign Rise, går nu in i sitt slutskede.

– Det här är något som har pågått i två år och det har varit ganska icketransparent. Det verkar som att man från start har bestämt sig för hur det ska bli och sedan har man bara kört igenom det, säger en forskare till BT.

Problemen har enligt uppgiftslämnarna eskalerat de senaste månaderna när företaget gått igenom en rekryteringsprocess av chefer. Det har gjort att de befintliga cheferna har fått söka om sina jobb.

– Det är väldigt rörigt. Många duktiga och omtyckta chefer får inte behålla sina jobb. Man får intrycket av att det handlar om kultur. Flera av de här cheferna har varit kulturbärare, säger forskaren och menar att företaget kringgår turordningsregler genom att utannonsera chefernas tjänster.

En annan forskare säger:

– Man har velat förändra mycket för förändringens skull. Det är många som har varit oroliga och tycker att det har varit en besvärlig process. Man vet inte om man ska få ha sin chef kvar.

”Utåt kommunicerar man att vi är en allmännyttig verksamhet men internt driver man processer som ett privat bolag”
Rise-forskare
Annons

De anställda beskriver sammanslagningen som en kulturkrock. Samtidigt som hela SP:s styrelse fick gå, vilket BT uppmärksammade, kom nya personer med en helt annan bakgrund in.

I stället för förflutet inom institut hade den nya ledningen, och även styrelsen, bakgrund inom storbolag som Volvo och Ericsson.

– Vi har ett nationellt uppdrag och ska vara en viktig del av infrastrukturen. Utåt kommunicerar man att vi är en allmännyttig verksamhet men internt driver man processer som ett privat bolag, säger en källa.

De berättar också att resultaten i medarbetarundersökningarna har blivit allt sämre den senaste tiden.

– Det skulle vara en ny undersökning nu i november, men den sköts upp till nästa år, säger en av forskarna.

”Det är lite hela havet stormar. Men det beror på att vi fick in Swerea. Rise har försökt få in dem på rätt sätt så att de inte känner sig ensamma”
Lazaros Tsantaridis, Saco-ordförande vid Rise

Lazaros Tsantaridis, ordförande i Saco-föreningen vid Rise, bekräftar att missnöje har väckts över den rådande situationen.

– De som har uttryckt detta känner sig oroliga och osäkra i det här läget. Det handlar om deras framtid och situation, säger han.

Har tystnadskulturen diskuterats?

– Ja, det har den gjort.

Varför då?

Annons

– Vi har fått signaler från våra medlemmar om den och tagit upp frågan med ledningen.

Mer än så vill inte Tsantaridis säga om den påstådda tystnadskulturen inom bolaget.

Han berättar att han upplevde överflytten från SP till Rise som smidig, men att den nuvarande omorganisationen påverkat medlemmarna.

– Det är lite hela havet stormar. Men det beror på att vi fick göra omorganisationen när Swerea kom in samtidigt som samtliga chefer har fått söka om sina tjänster. Rise har försökt få in Swerea på rätt sätt så att de inte känner att de är vid sidan av.

Han fortsätter:

– Det kan vara så att omorganisationen behövs för att Rise ska komma in rätt i rollen vi ska spela i innovations- och forskningsläget, mellan akademi och industri.

Hur allvarligt ser ni i facket på den här situationen?

– Det är allvarligt om några av våra medlemmar känner så här, och det har vi fått indikationer på. Vi har framfört det till ledningen i några fall. Om det blir mer så är det inte bra, säger Lazaros Tsantaridis.

Joel BesselingSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons