GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Borås Tidnings debutantpris på 100 000 kronor har i år gått till poeten Helena Österlund för diktsamlingen "Ordet och färgerna".
Nyheter • Publicerad 24 februari 2011
Foto: 
Helena Österlund, mottagare av BT:s debutantpris 2011.
Helena Österlund, mottagare av BT:s debutantpris 2011.Foto: Sandra Nordin

Fredrik Sandgren minglar och pratar med pristagaren

Helena Österlund var den enda poeten bland de fem som nominerats till BT:s debutantpris. Trots det kunde hon inte hitta en enda metafor eller liknelse för hur det kändes att vinna.

– Det känns bara så overkligt. Jag kan inte likna det vid något annat, sa hon medan fotoblixtar smattrade och konfettin regnade ner över scenen.

– Jag har ju inte varit med om något liknande förut!

Helena Österlund vann med sin poesibok "Ordet och Färgerna". Och tackade raskt både mamma, som uppmntrat och lärt henne läsa, samt sin sambo som varit ett ständigt stöd.

– Varför delar Borås Tidning ut ett litterärt debutantpris på 100 000 kronor? sade chefredaktör Stefan Eklund strax innan han avslöjade vem som vunnit.

– Jo, för att språket är viktigt, en tidnings livskraft, och för att vi uppskattar att unga människor arbetar med språket. Men dessutom vill vi att just den vinnande debutanten ska skriva en bok till. Köpa sig tid med prisets hjälp att arbeta vidare.

Borås Tidnings debutantpris är inte bara det största i Sverige. Det har också etablerat sig som en festkväll i Borås. Folkan var snudd på fullsatt inför en helkväll där BT:s kulturchef Krister Persson utlovade en fantastisk trerätters meny : lilla debutantpriset som förrätt, en presentation av de fem nominerade som huvudrätt, och till desserten en riktig deckardrottning - Maj Sjöwall. Allt till toner av enmansorkester och boråsare Daniel Norgren ("med ton av bärig bluesspel och egensinnig entusiasm" enligt Krister Persson).

De fem som var nominerade till priset presenterades i ett soffsamtal med BT:s kulturredaktör Lena Kvist, som också är ordförande i debutantprisjuryn). Lena Kvists fråga om debutanternas arbetsmetoder avslöjade fascinerande förhållanden:

– Numera sitter jag på cafeer i Brooklyn och skriver, sa Eli Levén, nominerad för "Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats".

– Men när jag skrev min debutroman satt jag på biblioteket i Årsta strax före valet och det sprang en massa pensionärer ut och in för att rösta. Jag liksom snodde deras energi.

Anna Ringholm (nominerad för romanen Boys) arbetade själv som förlagsredaktör och tyckte det var pinsamt att skicka in ett manus i sitt eget namn:

– Så jag skickade i min hunds namn för att inte svärta ner det med mitt eget.

Elin Ruuth skrev "Fara vill" när hon hade för mycket tid i Malmö:

– Jag studerade humaniora och hade för mycket tid. Jag var tvungen att försöka omforma den för att överleva.

Stephan Mendel-Enk ( "Tre apor") deltog med en inspelad film från Bombay, där han tänker låta nästa bok utspela sig.

Och Helena Österlund, vinnaren, hade delvis skrivit sin vinnarbok i Borås. Hon isolerade sig i en lånad lägenhet för att skriva klart och blev överlycklig när hon stötte på bokens varg som skulptur ovanför en port:

– Jag gick förbi den varje dag. Och det regnade hela tiden, avslöjade hon.

Kvällens litterära gäst var Maj Sjöwall :

– Som tillsammans med Per Wahlöö förändrade hela deckargenren, sa Stefan Eklund, som intervjuade Maj Sjöwall i ett soffsamtal.

Och förnyat en genre har Helena Österlud också gjort. Hon får priset för att hon, enligt juryn:

"För dikter som med förnyelsens blick öppnar gränserna mellan ordens natur, orden som natur och naturen som ord".

BT:s debutantpris

Borås Tidnings Debutantpris på 100 000 kronor delas, i samarbete med Högskolan i Borås, ut sedan 2001 årligen till en debutant inom svensk prosa och lyrik. Syftet är att stödja ett författarskap som juryn anser ha förutsättningar att bli spännande och betydande.

I juryn ingår Anna Hallberg, kritiker och poet, Borås Tidnings kritikredaktör Lena Kvist samt Christian Swalander, Högskolan i Borås.

Tidigare vinnare av BT:s debutantpris

2001: Lotta Lotass: Kallkällan

2002: Maria Zennström: Katarinas sovjetiska upplevelser

2003: Daniel Sjölin: Oron bror

2004: Jonas Hassen Khemiri: Ett öga rött.

2005: Ida Börjel: Sond

2006: Andrzej Tichy: Sex liter luft

2007: Martina Lowden: Allt

2008: Viktor Johansson: Kapslar

2009: Sara Mannheimer: Reglerna

2010 Johan Kling: Människor helt utan betydelse

Inger Melin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.