Annons
Nyheter

Fock vinnare - delar pengarna

Det blev en historisk kväll när Borås Tidnings debutantpris 2014 delades ut.
Nyheter • Publicerad 6 mars 2014
Foto: 
Foto: Andreas Carlsson

Anna Fock vann – och valde att dela sina prispengar med de fyra andra nominerade.

– Det handlar om solidaritet, säger hon.

Annons

Det är hon som står på Folkans scen med diplom i handen och glitter i håret. Anna Fock har precis mottagit årets debutantpris för romanen Absolut noll. Men hon är inte ensam vinnare – i sitt tacktal rev hon ner stående ovationer från publiken när hon annonserade att hon tänker dela prispengarna, 100 000 kronor, med sina mednominerade.

– Jag har funderat på det här med priser de senaste veckorna, det är kul och spännande men inte helt okomplicerat. Det gör kollegor till ofrivilliga konkurrenter, säger Anna Fock och fortsätter:

– Jag är otroligt glad, hedrad och tacksam över priset. Men de här resurserna man vinner kan vara så viktiga... Vi pratade om det redan innan, oss nominerade emellan, att det var ett alternativ. Men ingen var tvungen, alla har ju olika förutsättningar.

Athena Farrokhzad, nominerad för diktsamlingen Vitsvit, bekräftar planerna. Hon säger att hon hade gjort detsamma om det var hennes namn som lästs upp.

– Det tror jag alla hade gjort. Som Anna säger, vi är kollegor. I ett yrkeskollektiv måste man hålla varandra om ryggen.

Anna Focks debutroman utspelar sig i St Petersburg, där läsaren får följa den homosexuelle Nikita och hans vänner i en vindlande resa genom en hård och inte alltid så tolerant genom. Författaren har själv bara varit i St Petersburg i knappt en vecka, men med 20 000 kronor extra i plånboken kan det bli ett återbesök.

– Men inte till det stället jag skriver om, det verkar lite för hårt. Annars ska jag köpa lego till min son Alexander, han är sju år och har berättat för hela sin klass att jag är här. Sen blir det en ny dator också, en som inte äter upp mina manus och skiter ut dem i tomma intet, säger hon.

Prisutdelningen avslutade en helkväll där alla fem nominerade debutanter fick läsa ur sina verk, 2012 års vinnare Tomas Bannerhed stannade till och berättade hans debutbok Korparna skulle bli film och Moa Olofsson tog emot Lilla debutantpriset. Allt ackompanjerat av Emma och gänget, sexmannaorkestern med Hedaredsbördiga Emma Augustsson i spetsen som charmade publiken med sina drabbande texter på svenska.

Förra årets Augustprisvinnare Lena Andersson var också på plats och samtalade med BT:s chefredaktör Stefan Eklund om sin hyllade roman Egenmäktigt förfarande. När hennes egen debut, ”Var det så bra” från 1999 kom på tal var det dock inte så positiva tongångar.

– Jag minns när jag fick den färdiga boken i augusti det året, öppnade den och insåg att det var jättedåligt. Men så är det i början, man utvecklas jättemycket på bara ett halvår.

Annons

Desto gladare över sin debut är Anna Fock – och delad glädje är den bästa glädjen.

– Nu har vi ännu större anledning att fira tillsammans ikväll, säger vinnaren innan hon försvinner iväg till efterfesten.

Christian Naumanen

Juryns motivering

”För en roman som livfullt gestaltar mänsklig värme och kyla och visar hur stark fiktionens kraft kan vara"

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons