Annons

Wingårdh om höghusen: Positivt att ha det tätt

Det omtalade glashusets arkitekt avslöjar hur Orangeriet kommer att se ut – och ger sig samtidigt in i höghusdebatten.
Borås • Publicerad 21 mars 2014
Foto: Therese Loberg/Arkiv

Väggar som mäter sex meter, fördelade på tre tvåmetersfönster på höjden. Så det blir högt under de välisolerade taken eftersom huset bara har en våning. Cirka 600 kvadratmeter stor.

– En byggnad som är politiskt korrekt på alla sätt vad gäller tillgänglighet och energi, säger Gert Wingårdh.

Annons

Han berättar även att fönstren ska ramas in av bränt trä som svartnat av sot.

– Det ska vara en ganska sensuell känsla att gå fram och ta på det här. En lite lustfylld detalj som man inte alltid möter annars.

Att skapa trygghet i parken har varit viktigt i projektet som involverat totalt 15 personer från byrån. Där är kaféet en del. Tanken är även att huset ska bli en mötesplats mellan allmänhet och kommuntjänstemän.

– Ett stort bra-att-ha-hus i ett väldigt publikt läge med mycket luftvolym där många människor kan komma in utan att det blir för varmt. Och så är det lyftskjutdörrar hela vägen runt så att man kan öppna upp nästan hela huset sommartid. Man kan ha en orkester som spelar musik och dansa utanför.

Blir det tryggare?

– Det blir alltid tryggare med mer människor.

Varför ett runt hus?

– Det finns ingen dålig sida. Allting vänder sig mot positiva håll.

I Borås har debatten kring stadsförtätning gått varm, bland annat med anledning av planerna på höghuset vid Pallas (se bild nedan).

– Min position i den offentliga debatten har varit väldigt för förtätningar. Jag tycker att man ska bygga höga hus centralt och nära den infrastruktur som är etablerad. Då är det positivt att ha det tätt, säger Gert Wingårdh.

Annons

Varför då?

– Man utnyttjar etablerad infrastruktur, det går åt väldigt mycket energi att bygga ny. När man pratar om att det alltid är ekologiskt korrekt att åka tåg så är det sant om banan är byggd. Men om man ska bygga järnvägar och se över tid och med underhåll är det inte alls säkert att det är rätt.

Vad säger du till dem som tycker att det stör stadsbilden?

– Då tycker man ju att det bara finns ett utseende, det gamla, som är rätt. Några få städer i världen är extremt vackra, Venedig och eventuellt Stockholm. Men jag tycker inte att Göteborg eller Borås är de vackraste städerna i världen. De kan må bra av vissa förändringar och då är det inte något problem att bygga höga hus, säger Gert Wingårdh.

Läs hela artikeln i dagens papperstidning eller i eBT.

Per-Johan Thörn

Gert Wingårdh

Ålder : 62 år

Familj : Gift med Karin Wingårdh. Tre barn och två bonusbarn.

Intressen : Lyssna på musik, tittar mycket på akustiska framträdanden på Youtube. Matlagning, promenader, kulturgeografi och historia.

Yrke : Arkitekt. Vd, grundare och ägare av Wingårdh arkitektkontor med lokaler i Göteborg, Stockholm och Malmö. Har fått en rad utmärkelser genom åren. Utnämndes exempelvis till hedersdoktor vid Chalmers tekniska högskola 1999.

Fascinationen med yrket : Problemlösningen. ”När man känner att lösningen är på gång, det är jävligt kul. Det spelar inte så stor roll vad man löser.”

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons