Annons

Winberg tackar nej till SD-mandat

Kristina Winberg (SD) från Jönköping skulle ha fått ett av de sex mandaten från Älvsborg till riksdagen – men hon tackar nej.
Borås • Publicerad 20 september 2014
Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Det är fortfarande osäkert vem som kommer att representera Sverigedemokraterna för södra Västra Götalands län. Enligt Valmyndighetens slutresultat på lördagen skulle platsen gå till Kristina Winberg, Jönköping. Men hon kom efter valet i maj in i EU-parlamentet.?

Och i valet mellan Sveriges riksdag och EU-parlamentet väljer hon det senare.

Annons

–Jag kommer att begära entledigande från riksdagen, säger hon till BT. Att det blivit så här beror på att jag först fick förfrågan om att ställa upp i EU-valet i maj.

Därefter fick hon förfrågan att kandidera till riksdagen.

–I och med att jag inte visste om jag kom in i EU-parlamentet vill jag stå kvar som riksdagskandidat. När resultatet till EU stod klart, var det för sent att ändra i listan.

Kristina Winberg är inte den enda som faller bort. Även Peter Lundgren har kommit in i båda parlamenten och väljer enligt uppgift Bryssel/ Strasbourg framför Stockholm. Det kan bli fler förändringar när det gäller vilka personer som kommer att representera SD i riksdagen, beroende på om någon eller några väljer att bli kommunalråd. Enligt valmyndigheten ersätts Kristina Winberg och Peter Lundgren av Robert Stenkvist från Botkyrka och Nina Kain från Malmö.

Text: Inger Dahlin-Ros

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons