Annons
Afrikanska uppstoppade djurhuvuden, en myskoxe och ett varghuvud. Föremålen på fredagsauktionen i Aplared var lite annorlunda än de brukar.
Borås • Publicerad 8 februari 2008
Auktionsförrättaren Per-Anders Johansson tar emot buden på varghuvudet.
Auktionsförrättaren Per-Anders Johansson tar emot buden på varghuvudet.Foto: Bengt Lagerstedt

– Så här många uppstoppade djur har jag aldrig sålt tidigare, sa auktionsförrättaren Per-Anders Johansson.

De ovanliga tingen lockade. Auktionerna i Aplared är alltid välbesökta men i går var det fler än vanligt som lockats hit för att se de originella föremålen. Det fanns cirka 40 uppstoppade djur men också flera modellbåtar, äldre båttillbehör i mässing som lanternor, brandringklocka och personräknare, gamla leksaker och fiskeredskap.

Annons

Förutom ett antal stora djurhuvuden som myskoxe, gnu, antilop och bläsbock fanns det en uppstoppad liten tigerunge och en mängd fåglar och smådjur.

Inte helt lätta att sätta priser, menade Per-Anders Johansson innan auktionen.

Mest inbringade myskoxhuvudet som gick för över 8?000 kronor. De övriga större djurhuvudena hamnade mellan 3?300 och 6?000 kronor.

Lennart Hermansson från Seglora var nöjd med att ha ropat in varghuvudet. Han var bara intresserad av varghuvudet och det har sina speciella orsaker.

– Jag har ett gammalt vargnät, lapptyg och vargspjut på kontoret och det är huvudet som fattas, sa han.

Andra udda ting var ett antal hjälmar, en vit rallyhjälm gick för 330 kronor, Mercedesmodellen som styrs med en pianotråd och betingade ett pris av 950 kronor och en stor leksaksbil i plåt från 1920-talet.

Alla tingen kom från ett dödsbo som en man i Fristad lämnat efter sig. Totalt handlade det om 520 utrop.

Ovanligt mycket, konstaterar Per-Anders Johansson. Normalt brukar han ha 450 utrop på en kväll.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons