Annons

Webb-TV: Japan går hem i Borås

Borås första japankonvent blev något av en succé.
Borås • Publicerad 24 februari 2008
Det japanska teamet Sho Iizuka och Chieko Yahagi Lundberg filmade på Bäckäng under lördagen. På kvällen var det dags för lolitorna att visa upp sig.
Det japanska teamet Sho Iizuka och Chieko Yahagi Lundberg filmade på Bäckäng under lördagen. På kvällen var det dags för lolitorna att visa upp sig.Foto: Jan Pettersson

Efter bara några timmar hade 120 besökare passerat entrén och det var mer än arrangörerna vågat hoppas på.

– Det har gått jättebra. Vi är supernöjda, säger Cecilia Ekman.

Annons

I ett rum spelades tv-spel. I nästa sjöng ett gäng karaoke. I mysrummet hade några bänkat sig med mangaböcker och i aulan visades animefilm. Borås första Japankonvent drog fler besökare än arrangerande Borcon vågat gissa på.

– Vi är först i Borås med detta och det känns jätteroligt, säger Emelie Eliasson, en av arrangörerna.

Bonnie Öhman och Diana Borssén, besökare, hade klätt ut sig till figurer ur japanska animeserier och tänkte ställa upp i konventets cosplay, en sorts maskerad där man tävlar i att vara mest lik en manga- eller animefigur.

– Jag blev intresserad av Japan och japansk kultur genom en anime-serie, säger Bonnie Öhman.

Lolita-look

Till kvällens modevisning hade konventet bjudit in tjejer som har den japanska lolita-looken som livsstil.

– Två tjejer från Borås kommer att visa sin stil. Men det kommer även andra från Göteborg, Skövde och Horred, säger Cecilia.

Ett japanskt tv-team som snappat upp att det skulle vara en lolita-show i Borås kom för att filma visningen.

– Teamet åker runt i Europa och filmar europeiskt lolita-mode. När de fick reda på att vi skulle har en visning ville de komma och filma. De kommer direkt från Spanien. Filmen ska visas i Japan i april, säger Cecilia Ekman.

Nhina Svensson som går en designutbildning i Båstad visade upp sina egendesignade lolitakläder. Hon har sytt i två och ett halvt år och intresset för kläder väcktes när hon fastnade för den japanska modestilen.

Annons

– Jag syr och ritar mest lolitakläder, men även annat också, säger hon.

Före ett år sedan startade Nhina Svensson ett eget märke som hon åker runt och säljer, bland annat på konvent.

Konventet avslutas idag.

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons