Annons

Webb-TV: Här träffar herren sina små kompisar i Svaneholm

Herren har flyttat tillbaka till kyrkan i Svaneholm.
Borås • Publicerad 7 april 2008
Full verksamhet i nya församlingshemmet. Ledaren Ann-Christin Rapp med dottern Sarah sjunger ?imse vimse spindel? tillsammans med (medsols) Louise och Marie-Louise Lindén, Therese, Eddy och Liam Lindén, Albin Suomäki och Therese Andersson , Wilhelm och Ann-Sofie Andersson, samt närmast Tindra, Totte och Monika Klasson.
Full verksamhet i nya församlingshemmet. Ledaren Ann-Christin Rapp med dottern Sarah sjunger ?imse vimse spindel? tillsammans med (medsols) Louise och Marie-Louise Lindén, Therese, Eddy och Liam Lindén, Albin Suomäki och Therese Andersson , Wilhelm och Ann-Sofie Andersson, samt närmast Tindra, Totte och Monika Klasson.Foto: Jan Pettersson

Svaneholm.

Först var det missionskyrka.

Annons

Sen bostad.

Och nu är det församlingshem.

Det är onsdag eftermiddag. På schemat står kyrkans vuxna barngrupp. Det är öppet hus i två timmar för små barn med sina föräldrar.

– Vi tycker att vi har fått väldigt fina och fräscha lokaler här, säger ledaren Ann-Christin Rapp.

Det är generationsskifte i samhället och antalet småbarn är större än på mycket länge. En del av mammorna denna dag påpekar att de var här på söndagsskola när de var små.

– Det är fler som kommer hit än när vi var där borta, påpekar ledaren Ann-Christin Rapp.

Där borta är före detta församlingshemmet på Bogrydsvägen. Men där var lokalerna gamla och behövde renoveras ordentligt.

Inte värt pengarna

Svenska kyrkan tyckte inte det var värt pengarna, och sålde fastigheten i höstas. Där ska det nu flytta in ett företag.

Samtidigt fanns ett alternativ intill skolan. Före detta missionskyrkan fanns tillgänglig efter att församlingen flyttat därifrån 2003.

Annons

Däremellan har det varit privatbostad i den före detta kyrkan i några år, men nu har ägaren Jan Åkesson byggt om den gamla gudstjänstlokalen till ett församlingshem.

Ann-Christin Rapp är jätteglad för ”nödlösningen”:

– Det är en stor fördel att den ligger intill skolan. På torsdagar har vi tvärdraget som är musikverksamhet för barn nio till tolv år. Då kan de gå direkt från skolan och hit, menar Ann-Christin Rapp.

Hon hoppas även att lokalen kan användas av skolan vid andra tillfällen som advent, jul och liknande.

Kyrkan hyr lokalerna

Kyrkan hyr den stora lokalen som är uppdelad på flera ytor. Längst fram finns altaret. På ena sidan har man bord och stolar och på andra sidan finns det lekytor och leksaker för barnen:

– Föräldrarna tycker det är jättebra. Då kan de sitta här och fika, samtidigt som de kan kolla sina barn som leker, påpekar Ann-Christin Rapp och skrattar.

Här finns även ett komplett kök och toaletter så att det går att ta hit större grupper. Bortsett från barn och ungdomar används församlingshemmet även lite av seniorer:

– Och sedan har vi även haft gudstjänster här ett par gånger sedan vi öppnade i januari, tillägger Ann-Christin Rapp.

Flyttat tillbaka

Annons

Efter att att missionskyrkan stängde här för fem år sedan har kyrkan åter flyttat in i huset.

Ägaren Jan Åkesson är jättenöjd med lösningen. Längst bak i byggnaden finns tre lägenheter som hyrs ut till privatpersoner.

Men en kyrka är svår att bygga om till bostad:

– Det hade säkert gått, men visst är det bra att lokalen används till det som det är tänkt för, säger jan Åkesson.

Missionskyrkan Svaneholm Den nybyggda Missionskyrkan invigdes Luciadagen 1942.Församlingen grundades redan 1918 men bodde först 24 år i missionshuset på mossen mellan Svaneholm och Viskafors.I januari 2003 flyttade församlingen ut ur huset. Då hade den bara sex medlemmar kvar. Korset på taket togs bort och kyrkan byggdes om till bostad.I vintras sålde svenska kyrkan församlingshemmet i Svaneholm och hyr idag den före detta missionskyrkan.

Pelle Boersma
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons