Annons

Webb-tv: Bäckäng tog hem Skolkampen

Stämningen i Boråshallen var bättre än på en Elfsborgsmatch och humöret var på topp när Bäckäng för tredje året i rad gick segrande ur kampen mot Teknis.
Borås • Publicerad 16 december 2008

– Det är helt sjukt! Jag trodde aldrig att vi skulle vinna tre år i rad, säger en svettig Adam Rångemyr i Bäckängs lag.

Kampen mellan Bäckängsgymnasiet och Sven Eriksonsgymnasiet, Teknis, var hård och jämn. Precis lika hård var kampen om läktarna där båda lagen visade upp stora tifon. Teknisterna var klädda i vita togakläder och bäckängiterna i rött och de hårda orden haglade mellan läktarna.

Annons

– Det var ett bra arrangemang från Teknis sida och det är bara att tacka, säger Adam Rångemyr.

Kamp i sju grenar

Lagen kämpade i sju grenar varav en kunskapstävling där en elev från varje skola fick göra ett matteprov.

Första grenen var attackboll, en mycket fysisk gren där laget som anföll skulle stoppa bollar i utplacerade korgar. Allt var tillåtet när det gällde att försvara sig. Attackbollen vanns av Teknis och gav dem fem poäng.

Såpabandy stod näst på schemat och det var många som drattade omkull på den hala presenningen till publikens glädje. Bäckäng vann grenen med 4–1 och kammade hem ytterligare fem poäng.

Efter såpabandyn fortsatte man tävla på det hala underlaget i en såpadragkamp som Teknis drog hem.

De övriga grenarna var Plankan och Holmgång som båda vanns av Bäckäng.

Ställningen inför den avgörande hinderbanan var 17–12 för Bäckäng som därmed fick ett försprång på femton sekunder.

Hinderbanan var ingen traditionell hinderbana. Den största delen av banan bestod nämligen i att äta utlagda köttbullar, kex och skumtomtar. Därefter skulle lagen fylla en hink med vatten och det enda de hade till hjälp var munnen.

Ett evigt firande

Annons

Bäckäng ledde stort under det momentet men råkade sedan välta sin vattenhink och förtvivlan lyste ur de tävlandes ögon. Trots det fyllde de sin hink först och kunde jublande springa i mål.

– Nu återstår bara oändligt firande i evighet, säger Adam Rångemyr.

Anna Claesson

Tredje året som skolorna möts – och Bäckäng har vunnit alla gångerna

I år är det tredje gången som kampen mellan de båda skolorna anordnas och Bäckäng har gått segrande ur kampen tre år i rad.

Rivaliteten mellan skolorna har alltid funnits även om den numer inte tar lika stort uttryck i practical jokes som den tidigare gjort.

Kampen mellan skolorna innehåller sju grenar och det är eleverna själva som anordnar hela arrangemanget.

Sven Eriksonsgymnasiet och Bäckängsgymnasiet är de två äldsta gymnasiskolorna i Borås.

Sven Eriksonsgymasiet grundades 1856 och hette då Tekniska Elementarskolan, därav smeknamnet ”Teknis”. 1993 ändrades skolan från att ha varit ett tekniskt gymnasium till att även ha andra utbildnigar och 1997 bytte man namn till Sven Eriksonsgymnasiet efter entrepenören Sven Erikson.

Bäckängsgymnasiet invigdes 1901 men redan 1637 grundades en stadsskola som är föregångaren till Bäckängsgymnasiet, eller Högre allmänna läroverket som den hette då. 1996 bytte skolan namn till Bäckängsgymnasiet.

Bäckängs lag

Adam Rångemyr

Uros Duvnjak

Pavel Aso

Johannes Hallabro

Suzanna Odengard

Klara Lindberg

Hedvig Adolfsson

Fanny Söderström

Malin Gustafson

Peter Broere

Christoffer Stanek

Jakob Claesson

Davor Pejic

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons