Annons

Webb-tv: Allt fler vill ha hjälp med graven

Hjälp med gravskötseln blir allt populärare bland boråsarna.
Borås • Publicerad 2 april 2008
Anders Janssons tid räcker inte till. Därför har han valt att betala för gravskötseln.
Anders Janssons tid räcker inte till. Därför har han valt att betala för gravskötseln.Foto: Tomas Karlsson

Anders Jansson är en av dom.

– Man har sett gravar som ser förskräckliga ut och så vill inte jag ha det på min föräldragrav. Det är helt klart värt pengarna, säger han.

Annons

Av de 17 000 gravplatser som finns på S:t Sigfrids, S:ta Birgitta, och S:t Ansgars griftegårdar samt Brämhults kyrkogård, sköts cirka 7 000 av Borås kyrkogårdar.

– Det finns många olika motiv till detta. Förr var det skämmigt att låta någon annan ta hand om gravplatsen. Många tyckte att de lämnade bort det heligaste man hade, men den stämpeln har försvunnit, säger Charlott Elisson, informationsansvarig, Svenska kyrkan Borås.

För Anders Janssons del att det är viktigt att hans föräldragrav behålls i gott skick, men tiden räcker inte till.

– Det handlar om tidsbrist, helt klart. Jag tycker att det ska vara fint på graven. Man har sett gravar som ser förskräckliga ut och så vill inte jag ha det, säger han.

Anders Jansson har haft gravskötsel sedan 1998. Han har ett så kallat grundskötselavtal och betalar drygt en femhundralapp per år. För den summan får han graven ompysslad vår, sommar och höst. Vinterbestyren sköter han själv.

– Det är väl värt pengarna. Nu vet jag att det är fint. Mamma och pappa älskade sin trädgård så det är klart att det har ett samband. Jag valde ut blommorna efter mammas tycke, säger Anders Jansson.

Varje grav som sköts av Borås kyrkogårdar besöks i snitt 1,65 timmar per år vid sammanlagt 35 tillfällen.

– Många vill ha hjälp med allt. Folk blir positivt förvånade när de hör vad det kostar. De tycker att det är en vettig penning och kan komma och gå till graven när de vill, med gott samvete, säger kyrkogårdsarbetaren Nicklas Johansson.

Under vintern har Svenska kyrkan i Borås satsat stenhårt med att marknadsföra sina tjänster.

Kyrkan omsätter cirka 3,5 miljoner om året på gravskötseln, men enligt Charlott Elisson handlar det inte om att tjäna pengar utan om ett nollsummespel.

Annons

– Det är ju en ren serviceverksamhet, meningen är ju inte att vi ska bli rika på det här, men vi inte ska inte gå med underskott heller, säger Charlott Elisson.

Hon menar att kampanjen i huvudsak handlar om att människor ska veta att möjligheten finns.

– Jag och min bror åker förbi och tittar till det på lunchrasten. Det brukar bli fyra gånger på vintern och fyra gånger på sommaren. Jag brukar prata med mamma och pappa och berätta hur vi har det och vad barnen har gjort, säger Anders Jansson.

Gravskötsel

– Grundskötsel 526:-

I priset ingår: Vårstädning, putsning och rensning av rabatt, vissnade lösa blommor tas bort, vårplantering tas bort, ettåriga växter tas bort på hösten, rabatten jordförbättras, beskärning av växter, vattning, riktning av gravvård. För gravplatser inom ram eller häck ingår dessutom krattning, gräsklippning, klippning av häck.

Exempel på övriga tjänster:

– Vattning, hel säsong 100:-

– Vintertäckning med granris 100:-

– Vinterkrans 107:-

– Vinterdekoration 107:-

– Bukett blommor (årstidens) 200:-

– Påskliljor i kruka 120:-

– Gravljus 50:-

– Tvätt av gravvård i september 100–300:-

– Tvätt av gravvård övrig tid 300–450:-

– Nyanläggning av gräsmatta 120:-/kvadratmeter

– Omläggning av gräsmatta 90:-/kvadratmeter

– Byte av sand/singel 78:-/kvadratmeter

Plantering av vår- och sommarblomma ingår.

Mer information om priser finns på svenska kyrkans hemsida: www.svenskakyrkanboras.se. Klicka på fliken kyrkogårdar.

Annsofie Andersson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons