Viskaforshem satsar på villaområde med fri form

Viskaforshem vill skapa ett nytt villaområde med 60 hus bakom vårdcentralen. Alla ska få bygga fritt.
Borås • Publicerad 19 december 2009

– Det är viktigt att det finns ett område där man kan förverkliga sin husdröm, säger vd:n Mikael Bengtsson.

För några år sedan byggdes Pumpstigen i Viskafors. Gatan var speciell då alla fick bygga relativt fritt på sina tomter vilket gav en grupp väldigt olika hus.

Kommunledningen vill dock helst ha enhetlig arkitektur i nya områden, som till exempel det senast byggda på Hestra.

Viskaforshem vill göra i ordning ett 50-tal tomter och lämna till kommunens tomtkö. Sen får folk bygga som de själva vill.

– När en familj gör sin livs största investering måste de få bestämma över den själva. Kan man själv välja dagstidning, bredband, och annat, så finns det säkert de som vill välja arkitekt, husföretag och byggfirma i konkurrens, menar Mikael Bengtsson.

Han tror att efterfrågan finns, trots att det blir dyrare än andra nybyggda hus:

– Jag tror inte det är intressant bara för direktörer och liknande. Jag tror det finns många duktiga hantverkare och andra som vill bygga sitt drömhus.

Nu gäller det att få kommunens tjänstemän och politiker med på tåget.

Planchef Tord Lundborg säger varken bu eller bä:

– Vi har precis börjat prata med Viskaforshem. Vi går in i detta med öppna sinnen.

Viskaforshems förslag har ett brett gaturum med trottoarer och träd i en allé. Det ska vara stora grönytor och mycket växtlighet. Det gör att husen skiljs av lite mer och då märks det mindre om det är olika stilar. Mikael Bengtsson menar att det är svårt för ytterorterna att locka till sig nybyggare.

Detta kan vara ett sätt att göra Viskafors mer attraktivt vilket bland annat skulle stärka handeln runt torget och övriga näringslivet.

Det är därför Viskaforshem driver frågan trots att det inte är deras uppgift.

– Vi är beredda att satsa pengarna om det gynnar hela Viskafors på sikt. Då gynnar det också Viskaforshem.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.