Vinnaren: ”Jag är omtumlad och chockad”

BORÅS Artikeln publicerades
Johannes Leijonberg och Adele Gillardean vann Show Up Fashion Award.
Foto: Mia Höglund
Johannes Leijonberg och Adele Gillardean vann Show Up Fashion Award.

Johannes Adele är årets vinnare av Show Up Fashion Award.

– Jag är omtumlad och chockad, säger Johannes Leijonberg, som tillsammans med partnern Adele Gillardean står bakom bolaget.

Show Up Fashion Award är en prestigefylld nationell tävling för unga modeskapare som har anordnats varje år sedan 2010.

Därför låg det som vanligt spänning och förväntan i luften när årets vinnare bland de fem tävlande finalisterna presenterades på Textilmuséet i kväll.

Johannes Leijonberg och Adele Gillardean tillsammans med en modell som visar ett smakprov ur en av deras klädkollektioner.
Foto: Mia Höglund
Johannes Leijonberg och Adele Gillardean tillsammans med en modell som visar ett smakprov ur en av deras klädkollektioner.

Till sist föll valet på Johannes Adele och designerna Johannes Leijonberg och Adele Gillardean. Förutom äran kammade de hem förstapriset värt 360 000 kronor, var av 100 000 i kontanter.

Johannes Leijonberg hade svårt att beskriva känslorna för BT efteråt:

– Jag är omtumlad och chockad. Det här har inte riktigt sjunkit in ännu.

Han berättar att han och Adele Gillardean startade bolaget 2015 efter att ha träffats i Antwerpen hos en gemensam idol, den belgiska designern Ann Demulemeester. Man hade först kontoret i Paris, men har flyttat till Brive-la-Gaillarde i södra Frankrike.

Vad betyder den här segern?

– Väldigt mycket. Det ger en otrolig boost inför framtiden.

Hur ser framtiden ut?

– Vi hoppas nå ut på en global marknad. Det har redan börjat hända saker i Asien där våra kollektioner uppmärksammats.

Hur ska ni använda prispengarna?

– Oj, svår fråga! Men förutom att utveckla varumärket och utnyttja all värdefull kompetens som ingår i priset kommer vi nog att anställa en säljare. Både jag och Adele är faktiskt ganska usla säljare (skratt).

Juryns ordförande, modedesignern Lars Wallin, var imponerad av samtliga fem finalisterna.
Foto: Mia Höglund
Juryns ordförande, modedesignern Lars Wallin, var imponerad av samtliga fem finalisterna.

Juryns ordförande, den välkände modedesignern Lars Wallin, är imponerad av samtliga årets finalister – men förklarar varför valet till sist föll på Johannes Adele.

– De har framtiden för sig och har stora chanser att nå ut på en global marknad. Satsningen på ett medvetet unisexmode som fokuserar på individen istället för kön ligger helt rätt i tiden.

Fakta

Juryns motivering

”Årets Show Up Fashion Award går till ett genomtänkt koncept med ett normbrytande perspektiv. Med individen i fokus skapar detta varumärke plagg där bäraren själv formar sitt eget uttryck”.

Visa mer...

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.