Annons

Vindkraft kan hota fågellivet

Vindkraftsparken som planeras strax utanför Sandhult ligger mitt i ett känsligt fågelstråk.
Borås • Publicerad 2 januari 2010
Hoppfull kvartett: Mattias Larsson, Peter Wahlberg, Åke Andersson och Lennart Sandblom tycker sig märka en ny, kritisk ton i debatten om vindkraften. Här besöker de platsen där fem av verken ska placeras strax nordväst om Sandhult.
Hoppfull kvartett: Mattias Larsson, Peter Wahlberg, Åke Andersson och Lennart Sandblom tycker sig märka en ny, kritisk ton i debatten om vindkraften. Här besöker de platsen där fem av verken ska placeras strax nordväst om Sandhult.Foto: Anders Robertsson

Det visar den inventering som Borås stad beställt av Västergötlands Ornitologiska förening.

Detta faktum och andra nya uppgifter om vindkraftens nackdelar hoppas motståndarna ska bidra till att projektet skrinläggs.

Annons

I Sandhult med omnejd har det bildats en kraftig opinion mot planerna att bygga vindkraftsparker med sammanlagt tio verk med en effekt av tre megawatt vardera. Två av förhandsbeskeden, gällande nio av verken, har överklagats till länsstyrelsen.

Argumenten skiljer sig inte från de som riktats mot vindkraftetableringar på andra håll: ljudstörningar, förfulad landskapsbild och allmänt försämrad närmiljö. Men byalagets arbetsgrupp har försökt bredda sitt resonemang till ett mer allmänt ifrågasättande av hur mycket vindkraft som ska byggas i Sverige (se artikel intill).

Och det finns alltså nytt material beträffande fågelskydd som kan tänkas resa hinder mot framförallt anläggningen vid Hällered närmast Sandhult. Fågelexperten Åke Andersson från Sjömarken, ordförande för de västsvenska ornitologerna, har deltagit i arbetet med inventeringen.

– Detta är ett av de områden som vi helt vill avhysa med tanke på fågellivet. Det är mycket bra att Borås kommun tagit fram en inventering, men tyvärr är det alldeles för få kommuner som gjort det. Förberedelserna i Sverige har varit alldels för bristfälliga, den nödvändiga helhetssynen saknas, säger han kritiskt.

Anderson pekar på att det även funnits en halleluja-attityd till vindkraft bland miljövännerna. Denna har bland annat dolt allvarliga uppgifter om omfattande fågeldöd kring vissa anläggningar utomlands, betonar han.

På den norska ön Smörla har vindkraftsparken orsakat 29 havsörnars död på några få år och från Spanien rapporteras 400 gåsgamar ha dödats under ett enda år av vindsnurror.

Fågelinventeringen ingår i den vindkraftsplan som är på gång i Borås. Planen kan dock tidigast vara klar nästa halvårsskifte, och är inget bindande dokument. Det är däremot det positiva förhandsbesked som byggnadsnämnden lämnade i augusti.

– Det borde rimligen vara ett annat läge nu, när man har ett nytt faktaunderlag, anser Åke Anderson.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons