Annons

Vinande däckdelar skadade hans bil

Robert Levinssons bilkaross bucklades till rejält av däckdelar som skräpade på vägbanan i fredags.
Borås • Publicerad 5 november 2014
Robert Levinsson fick sidokjolen och flera fästen förstörda av en slitbana som flög in i bilen.
Robert Levinsson fick sidokjolen och flera fästen förstörda av en slitbana som flög in i bilen.Foto: Sandra Molliver

Det är Trafikverkets som ansvarar för att allmänna vägar är säkra att köra på men få av dem som anmäler incidenter kompenseras.

Robert Levinsson körde längs riksväg 40 i höjd med Gina tricot i fredags när han plötsligt såg hur bilarna framför honom började väja kors och tvärs mellan filerna.

Annons

– De väjde för slitbanor från lastbilsdäck och då ser jag hur bilen till höger om mig touchar en slitbana så att den skjuts i väg och snurrar in i min vägbana, säger Robert Levinsson.

Hans bil skakade till ordentligt och när han senare inspekterade karossen, upptäckte han att slitbanan slagit sönder fästen bak, fram och att sidokjolen var söndersliten.

För Robert Levinsson är det viktiga just nu enbart att få bilen servad. Men enligt Trafikverket finns det möjlighet till ersättning för den som fått bilen förstörd av skräp på vägbanan ?åtminstone ibland.

– Bilisten kan begära skadestånd från Trafikverket, absolut. Men väldigt få får skadestånd, då kan det vara lättare att anmäla till sitt försäkringsbolag. Vi får in drygt 3 000 skadeståndsrelaterade krav per år. 10 procent av dem får ersättning, säger Trafikverkets presskommunikatör Monica Näslund.

Varför är det så få som beviljas ersättning?

– Du måste kunna visa att det är Trafikverket eller vår entreprenör som orsakat skadan genom vårdslöshet genom att vi inte åtgärdat problemet inom rimlig tid till exempel, Monica Näslund.

Enligt platschef Claes Göran Liljeäng hos Trafikverkets entreprenör NCC skickade man inte ut personal till Gina Tricot i fredags.

– För vi har inte fått in något om att det legat något på motorvägen den eftermiddagen. Om folk ser skräp bör de ringa Trafikverket så vi får vetskap om det, säger han.

Sandra Molliver
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons