Annons

Vill bygga radhus på centrumtak

Kjell Berggren vill bygga 20 radhus på taket med utsikt över Pinocchio.
Borås • Publicerad 16 april 2014
Kanico fastigheter vill bygga 15-20 radhus ovanpå Erlahuset. Företagets ägare och VD, Kjell Berggren, säger till BT att han hoppas att de kan vara färdiga om tre år.
Kanico fastigheter vill bygga 15-20 radhus ovanpå Erlahuset. Företagets ägare och VD, Kjell Berggren, säger till BT att han hoppas att de kan vara färdiga om tre år.Foto: 

– Jag såg potentialen och när det började talas om att förtäta staden så klickade det till i huvudet, säger han.

Kjell Berggren, ägare till fastighetsbolaget Kanico, stod bakom den stora omgörningen av Simonsland. Nu vill han gå vidare och bygga radhus på taket på fastigheten Vulcanus 15, kanske mer känt som Erlahuset, bredvid Pinocchio.

Annons

– Kommunens ambition är ju att föräta staden, så det här passar bra in i det. Jag vill dra mitt strå till stacken, säger Kjell Berggren till BT.

Det handlar totalt om 15-20 radhus i två plan som Kjell Berggren vill bygga på fastigheten, som också bland annat inrymmer Samhall och ett gym.

Planerna är i ett tidigt stadium och Kanico har nu ansökt om ändring av detaljplanen. Radhusen som man vill bygga kommer att vara någonstans kring 100–130 kvadratmeter stora och ska troligtvis vara ägarlägenheter. Det innebär bland annat att de boende själva äger fastigheten, men att en förening eller samfällighet ansvarar för gemensamma utrymmen och installationer. Taket kommer att utgöra själva tomten.

– Jag såg potentialen och när det började talas om att förtäta staden så klickade det till i huvudet: Wow, det här kan vi göra något av, säger Kjell Berggren och berättar att Kanico också planerar för grönytor på taket.

Han vet inte vad husen kommer att kosta för köparna, men hoppas på en bra blandning av människor,

I anslutning till Erlahuset finns en parkeringsplats som i dagsläget är upptagen på grund av byggnadsarbete. Det kommunala parkeringsbolaget har dock långtgående planer på att bygga ett parkeringshus i fem våningar där.

Och det behövs, menar stadsarkitekt Tomas Rossing, bland annat med tanke på flera påtänkta byggprojekt i området. Här planeras till exempel höghuset Pinnen, men också nya kontorslokaler för kommunen håller på att byggas.

När radhusen kan stå färdiga vågar Kjell Berggren inte ha någon uppfattning om, själva detaljplansändringen ska först behandlas politiskt.

– Jag hoppas på ett bra samarbete med kommunen, så kanske tar det tre år, men det är en ren gissning.

Stadsarkitekt Tomas Rossing är positiv till Kanicos planer och menar att det passar bra in i kommunens ambitioner att förtäta innerstaden.

Annons

– Om man skjuter in de här radhusen mot gårdssidan och gör terrass framför så tror jag att det kan bli bra. Det är svårt att generellt bygga på höjden av hänsyn till skuggbildningar bland annat och vi letar efter platser där det går att göra. Men det går inte att bygga på höjden rakt av inom rutnätsstaden. Just i det här fallet tror jag dock att det kan bli riktigt bra, säger han.

Många projekt i området

* Kanico vill bygga 15-20 tvåplansradhus med tillhörande grönytor i Vulcanus 15, Erlahuset.

* Varje bostad planeras bli 100–130 kvadratmeter stort.

* Ambition är att det ska vara ägarlägenheter.

* I närheten vill kommunens parkeringsbolag bygga ett parkeringshus i fem våningar.

* I anslutning till Erlahuset planerar Harry Sjögren AB och AB Bostäder för höghuset Pinnen.

* I den intilliggande fastigheten Vulcanus 16 bygger kommunens fastighetsbolag, Ibab, kontorslokaler till kommunala förvaltningar.

Tobias Hjelm
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons