Annons

Vill bygga kongresshall på Pallashuset

Nu kommer moderaten Marie Fridén med ett nytt förslag till framtida kongresshall i Borås.
Borås • Publicerad 15 mars 2012
Robert och Martin Smith vid Cernera, moderaten Marie Fridén och Wäst-Byggs Patrik Ivarson går igenom ritningar på den tänkta kongresshallen.
Robert och Martin Smith vid Cernera, moderaten Marie Fridén och Wäst-Byggs Patrik Ivarson går igenom ritningar på den tänkta kongresshallen.Foto: Anders Robertsson
Foto: 
Baksidan på Pallashuset om man bygger en kongresshall där. I bakgrunden syns också den tänkta höghuset som kan rymma exempelvis kontor, bostäder eller hotell.Ritning: Rosenbergs arkitekter
Baksidan på Pallashuset om man bygger en kongresshall där. I bakgrunden syns också den tänkta höghuset som kan rymma exempelvis kontor, bostäder eller hotell.Ritning: Rosenbergs arkitekterFoto: 
Baksidan på Pallashuset idag.Ritning: Rosenbergs arkitekter
Baksidan på Pallashuset idag.Ritning: Rosenbergs arkitekterFoto: Anders Robertsson

Frågan om en ny kongresshall i Borås har diskuterats livligt det senaste året. Just nu utreder lokalförsörjningsförvaltningen möjligheterna att bygga om Folkets hus till ett kongresscentrum och samtidigt har det dykt upp tankar och förslag kring att bygga nytt. Både Brodal intill Gina Tricot och Simonsland har nämnts i debatten.

Och nu presenterar alltså Marie Fridén ytterligare ett förslag.

Annons

– Om det inte blir Folkets hus tycker jag att man skulle kunna använda en påbyggnad vid Pallashuset till kongresshall. Det har många fördelar, bland annat är det nära till resecentrum och det finns gott om parkeringsmöjligheter, säger hon.

– Dessutom skulle man i sådana fall flytta vuxenutbildningen till Folkets hus.

Hon säger också att idén från början är hennes, men att partiet står bakom förslaget.

Kommunalrådet Ulf Olsson (S) är dock inte särskilt imponerad.

– Spontant måste jag säga att det här inte känns särskilt genomtänkt. Bland annat är det för små ytor i förhållande till vad vi behöver, säger han.

Han påpekar också att detta är långt ifrån det enda förslag som har dykt upp under arbetets gång, men att den troligaste platsen för en ny kongresshall fortfarande är Folkets hus.

Bröderna Robert och Martin Smith vid Cernera fastigheter, som äger Pallashuset, hoppas dock på planerna om att förlägga en kongresshall där.

– Den skulle ligga väldigt vackert ut mot vattnet. Då skulle vi visa upp Borås bästa sida för besökarna, säger Martin Smith.

Även på Wäst-Bygg ser man positivt på planerna att bygga nytt. Och enligt koncernchefen Patrik Ivarson är det inga större problem att skapa utrymme för upp till de 800 besökare som kommunen vill att det ska rymmas i en ny kongresshall.

– Vi hoppas att man kommer väga in det här förslaget också. Det skulle ligga centralt och hjälpa till att skapa en levande stadskärna. Det tror jag skulle vara bra för Borås, säger han.

Detta har hänt

Folkets hus uppfördes 1939. Byggnaden ritades av arkitekten Gunnar Jonsson, som också ritade bostads- och affärshus på Österlånggatan och EPA-huset. Byggkostnaden för Folkets hus var 1,2 miljoner kronor.

I huset fanns en stor kongressal med 925 sittplatser, fyra mindre salar, studiehem, expeditionslokaler, bibliotek och vaktmästarbostad. Byggnaden byggdes om och till 1964. Nu håller bland annat studenterna till här och det finns studentbostäder.

Det senaste året har frågan om en ny kongresshall diskuterats bland politikerna och ett antal förslag har förts fram.

Det ledande alternativet är fortfarande att man ska bygga om Folkets hus, men det har också pratat om att byggas nytt. Bland annat har det föreslagits en ny kongresshall på Brodal intill Gina

Tricot. Centerpartisten Ingvar Zachrisson vill istället ska fundera på att bygga i Simonsland.

Nu kommer alltså Moderaterna med ytterligare ett förslag. De vill att den nya kongresshallen ska ligga i Pallashuset.

Ett slutgiltigt beslut lär dröja ett tag till, ännu finns inga pengar avsatta för projektet och politikerna har mycket kvar att diskutera innan man når fram till ett avgörande.

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons