Annons

Viktigt att stoppa nyrekryteringen

Unga killar lockas till kretsen runt Bandidos och polisen vill förhindra denna rekrytering. – Tillsammans med Borås stad och andra ska vi försöka flytta fram positionerna, säger polismästaren Lars Klevensparr.
Borås • Publicerad 31 januari 2008

BT berättade i höstas att polisen identifierat många ungdomar under spaningarna mot Bandidos i Borås. Vissa som skymtade i utkanterna av gänget var i 15-årsåldern.

Kanske finns förhoppningar om att få lite status och cred bland andra unga. Men verkligheten är oftast en annan:

Annons

– Om de ens accepteras så får de stå för skitgöra och själva ta stötarna ifall något går snett, anser Lars Klevensparr.

Han försöker förklara med hjälp av en färgglad skiss av ett träd. I grenarna hänger symboler för Bandidos, Hells Angels och andra kända gäng.

– Vi måste arbeta med trädets rötter. Poängen är att stoppa rekryteringen, att inte låta gängen få fotfäste bland ungdomar. Annars kommer vi hela tiden att vara tvåa.

Till detta kopplar Klevensparr planerna på egna, fasta poliser på Hässleholmen, Norrby och andra stadsdelar i Västsverige som anses särskilt utsatta. BT har tidigare berättat om planerna.

– Men detta är inte bara vår arbetsuppgift. Vi måste få hjälp av kommunerna, skolor, föräldrar och andra.

Lars Klevensparr talar om utökat samarbete som kanske kommer att märkas redan under våren.

Han nämner också problem med att Bandidos och andra grupper får uppmärksamhet:

– Det finns alltid risk att gängen glorifieras. Några ungdomar är redan förlorade, men andra har vi en chans att påverka och rädda.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons