Annons

"Vi måste se och vi måste agera"

Ett drygt 50-tal personer slöt upp på Stora torget i manifestationen för folket i Gaza efter de senaste veckornas våldsamheter i området.
Borås • Publicerad 12 juli 2014

– Förlåt, förlåt för att jag stör er semesterfrid med rapporter om bombanfall, om skadade dödade barn och sargade familjer. Men när Israel trappar upp våldet mot Gaza kan vi inte vända bort blicken. Vi kan inte stänga av tv:n eller byta kanal. Vi måste se och vi måste agera, inledde Ida Legnemark från Vänsterpartiet i Borås från trappan vid Borås tingsrätt.

Kontrasten mellan den porlande fontänen och lugnet på Stora torget var stor gentemot rapporterna om raketskjutningar, bombningar och döda människor i den på nytt uppblossade Israel/Palestina-konflikten. Ship to Gaza Borås, SSU Borås, Borås S-studenter, Ung Vänster Borås och Vänsterpartiet i Borås gjorde gemensam sak framför banderollen "Stoppa blockaden av Gaza" på lördagseftermiddagen.

Annons

– Jag tror det är viktigt att visa att solidariteten inte tar semester, säger Mikael M Karlsson, initiativtagare, till BT.

– Vi vill bryta tystnaden om de övergrepp som sker på Gaza. Personligen blir jag väldigt illa berörd av allt som händer och kanske lika illa berörd av att den svenska regeringen tiger om det här istället för att höja rösten, uppmärksamma det som händer och försöka påverka, säger Ida Legnemark.

Samtidigt är vi i ett läge nu med raketer och bomber åt båda hållen, hur ser ni på det?

– Det finns ingen anledning att försvara det som palestinier gör, folkrättsbrott är folkrättsbrott. Men ser man på proportionerna och tittar på upprinnelsen till den här vågen så känns det som om svaret från Israel är orimligt hårt. Framförallt att det drabbar civila offer, säger Ida Legnemark.

Ett flertal talare, både planerade och spontana, avlöste varandra under de drygt 30 minuter som manifestationen pågick.

– Det här är västvärldens ansvar. Vi måste få våra makthavare att agera, sa Alice Book från Ung Vänster.

Per-Johan Thörn
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons