Annons

"Vi kan bara äta och andas"

Kurdiska Keyhan Mohammadi från Iran tillhör minoritetsreligionen yaresan.
Borås • Publicerad 15 augusti 2014
Foto: Lars-Åke Green

På nyhetssändningar kan han nu se hur människor som delar samma trosuppfattning som han själv, förföljs och utsätts för grova våldsbrott av den Islamiska staten, IS, i Irak.

BT har tidigare berättat om Keyhan Mohammadi som kommer från området Kermanshah i Iran, nära irakiska gränsen, och som sökt asyl i Sverige av bland annat politiska skäl. Keyhan Mohammadi är kurd och tillhör religionen yaresan som är en gren av yazdanismen. Den senaste veckan har hundratusentals yazdanier tvingas till flykt eftersom terrororganisationen Islamska staten, IS, strider i Syrien och nordvästra Irak.

Annons

– För två år sedan stred IS i Kobani i Syrien men tvingades tillbaka av de kurdiska grupperna YPG och PKK. Då vände IS sig istället mot Irak. Nu har de attackerat Schingal som är en liten, strategiskt placerad, stad i Irak.

Många av de yazdanier som tvingats upp i Sinjarbergen har lyckats att ta sig ner till flyktingläger i Syrien. FN betecknar nu den humanitära situationen i området som av allra högsta krisnivå.

– Jag är orolig för min pappa som är kvar i Iran. IS är inte där nu och det tar kanske tid för dem att komma dit, men vem vet vad som händer framöver? Nu är jag i Sverige och jag är inte rädd för mitt liv här, men jag vet att de som är i området får fly för sina liv just nu, säger Keyhan Mohammadi.

Förföljelsen av yazdanier har pågått länge och Keyhan Mohammadi beskriver hur de kurdiska yazdanierna lever sina liv utan rättigheter.

– Vi kan inte få ett vanligt jobb till exempel och vi kan inte göra vanliga, enkla, ärenden som att gå till en bank utan att riskera att något ska hända. Vi kan bara äta och andas, inget mer.

Läs hela artikeln i dagens papperstidning eller i eBT.

Therece Tilly
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons