Annons

Veterinärens tips inför jul och nyår

Jonna Petersson på Blå stjärnan i Borås ger tips till djurägare inför storhelgerna.
Borås • Publicerad 18 december 2008

Tänk på vad husdjuren får äta.

Choklad är giftigt för både hundar och katter. Julskinka som är salt kan orsaka kräkningar och uttorkning. Lök är giftigt, även om det finns i köttbullar. Nötter som äts hela kan täppa igen tarmarna hos både katter och hundar. Förvara maten oåtkomlig för djuren.

Annons

Håll ett öga på julpyntet och julblommor.

Katter äter ofta upp snören och glitter vilket kan orsaka svåra skador. Var vaksam om djuren leker med julgranskulor som kan ge skärskador. Katter brukar vilja tugga på krukväxter så håll ett öga på julstjärnor och hyacinter som är giftiga.

Skapa en lugn miljö för djuren på nyår.

Låt katten vara inne och skapa ett tryggt rum för hunden att vara i. Låt ljuset vara tänt så syns inte blixtarna och spela musik så hörs inte smällarna lika mycket.

Använd preparat om det behövs.

Feromoner som är naturliga doftämnen finns i formen av halsband, spray och adapter. Det finns även speciella mjölkproteiner i form av fodertillskott som har en lugnande effekt. Preparaten finns att köpa hos Blå stjärnan eller på Apoteket. I värsta fall kan veterinär skriva ut lugnande medel.

Anna Claesson

anna.claesson@bt.se

033-7000721

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons