Annons

Vattenläckan på väg att lagas

Orsaken till den stora vattenläckan på väg 42 har lokaliserats och väntas vara helt återställd under måndagsmorgonen.
Borås • Publicerad 12 maj 2013
Foto: 

– Vi kommer att jobba hela natten, säger Jonas Holmberg på Borås Energi och Miljö.

Under söndagskvällen lokaliserades den skada som orsakat det stora vattenflödet ut på väg 42, i höjd med Alideberg.

Annons

– Det är en kompensator som har gått sönder. Vi hade en sådan på lager så arbetet kunde börja direkt. Under natten kommer vi att jobba och jag skulle tro att det är klart i morgon bitti, säger Jonas Holmberg på Borås energi och miljö.

Hur många är drabbade?

– Det är 250 hushåll på Sjöbo som kommer att vara utan fjärrvärme fram till att vi har lagat det.

Även andra delar av Borås kan påverkas av läckan och det kom rapporter under gårdagen, från bland annat Sörmarken, om att varmvattnet försvunnit.

– Det är möjligt att det var ett tryckfall i början. Men nu är det endast de 250 hushållen de handlar om.

Räddningstjänsten fick larmet om läckan vid tvåtiden i går och samarbetade med polisen för att undvika skador på människor i området. Ett vattenlager på mellan 30 och 45 centimeter lade sig på vägbanan, som inledningsvis fick stängas av. Vattnet hade forsat upp ur en brunn i anslutning till bussutfarten vid väg 42, i riktning mot Sjöbo. En stund senare kunde en av filerna åter öppnas.

Ett ögonvittne som var på väg hem i bilen berättar:

– Grönt vatten vällde upp ur brunnen och brunnslocket stod halvt upp. Vattnet hade fyllt den högra körbanan på 42:an. Jag ringde 112 för jag insåg att detta skulle bli en trafikfara.

Det visade sig snabbt att det handlade om vatten för fjärrvärme. Vattnet var 90 grader varmt och orsakade ånga och dålig sikt på platsen. Dessutom var vattnet grönt. Det beror på att Borås energi och miljö färgar det med tillsatsen pyranid. Anledningen är att enklare kunna spåra vattnet vid eventuella läckor.

– Det är helt ofarligt, säger Jonas Holmberg.

Tobias Hjelm
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons