Annons

Västsverige: Kinesisk spion kan utvisas – efter Säpokrav

Enligt Göteborgs-Posten kan den kinesiske spion som dömdes till fängelse 2018 komma att utvisas.
Regeringen avgör nu om han ska tvingas lämna landet.
Västsverige • Publicerad 26 september 2020
49-åringen fångad på bild vid en av resorna till Polen där han ska ha överlämnat information till kinesisk ambassadpersonal.
49-åringen fångad på bild vid en av resorna till Polen där han ska ha överlämnat information till kinesisk ambassadpersonal.Foto: Polisutredningen

BT berättade om fallet 2018. Mannen var då misstänkt för att ha spionerat på tibetaner i Sverige för Kinas räkning.

Utredningen visade att han varit aktiv i Västsverige, och fallet hade inslag som kunde vara hämtade ur en spionthriller.

Annons

I förundersökningen fanns bland annat bilder som visade 49-åringen i samband med en av många resor till Polen, där han ska ha överlämnat information till Kinas ambassad i Warszawa.

Vid ett tillfälle återvände mannen till Sverige med en stor summa amerikanska dollar i en medicinförpackning.

Foto: Polisutredningen

Utskrifter av telefonsamtal visade hur han med till synes oskyldiga frågor försökte få uppgifter om tibetaner i Göteborg, och det framgick också att han tillbringat semester där. Flyktingar från Västsverige har även besökt hans hem i Stockholmstrakten.

– Det är inte omöjligt att han träffat personer i Sjuhärad, sa åklagaren Mats Ljungqvist till BT.

Mannen åtalades och dömdes senare till ett år och åtta månaders fängelse för grov olovlig underrättelseverksamhet.

Nu har Göteborgs-Posten granskat fallet och avslöjat att mannen omhändertogs direkt efter att han frigavs från fängelset.

Enligt Säpo är han ett hot mot rikets säkerhet, och myndigheten vill han utvisas. Migrationsverket har också beslutet att spionen ska utvisas på livstid.

Ärendet har legat hos Migrationsöverdomstolen som skickat det vidare till regeringen.

– I de här ärendena är det inte domstolen som fattar ett beslut. Det som de gör är att de skriver ett yttrande till regeringen, som tar det slutliga beslutet, säger Lucia Trenkler, processförare på Migrationsverket, till GP.

Här saknas innehåll

Jonas EkelundSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons