Annons

Vårdvalet gynnar friska patienter

Vårdvalen inom primärvården i Västsverige och Skåne har gynnat friskare patienter och gjort det sämre för kroniskt sjuka med stort vårdbehov. Det slår Riksrevisionen fast i en stor granskning.
Borås • Publicerad 12 november 2014
"De sjukaste patienterna har inte samma kraft att nå fram till vården som de som är mindre sjuka, och har förlorat på vårdvalssystemet" säger distriktsläkarnas fackordförande i regionen, Kinnabon Claes Hasselbladh.
"De sjukaste patienterna har inte samma kraft att nå fram till vården som de som är mindre sjuka, och har förlorat på vårdvalssystemet" säger distriktsläkarnas fackordförande i regionen, Kinnabon Claes Hasselbladh.Foto: Petter Trens

– Detta är precis vad jag väntat mig, säger primärvårdsläkarnas fackordförande i regionen, Claes Hasselbladh.

Vårdvalet i Västra Götaland infördes 2009 av dåvarande blocköverskridande trepartimajoriteten S-C-FP, och i Skåne skedde ett liknande beslut.

Annons

I Västra Götaland var inte minst Socialdemokraterna väldigt måna om att valfrihetsreformen inte utformades som i Moderatdominerade Stockholm.

För där kritiserade man högljutt att de borgerligas politik gjorde att de privata alternativen etablerade sig i välmående, rika stadsdelar, medan de mer vårdkrävande i förorterna fick mindre resurser.

Nu visar Riksrevisionen att det västsvenska vårdvalet fått liknande följder.

Distriktsläkaren Claes Hasselbladh, Kinna, är ordförande för samtliga Saco-förbund inom Närhälsan, regionens egna primärvård. Och han känner helt igen sig i beskrivningen.

– Det är tråkigt att säga "vad var det vi sa" i det här fallet. Men i våra remissvar när reformen förbereddes påpekade både vi läkare och sjuksköterskorna hur viktigt det är att vården står på tre ben.

– Det gäller att balansera tillgänglighet, ekonomi och lagens krav på att de sjukaste ska prioriteras före de mindre sjuka.

– Men med vårdvalet gjordes ett politiskt val att satsa på tillgänglighet före prioritering. Och det gick ut över de som är sjukare, till exempel patienter med typ 2-diabetes och hjärtsvikt, säger Claes Hasselbladh.

Han exemplifierar med telefontillgängligheten på vårdcentralerna, som binder distriktssjuksköterskorna att besvara hundratals samtal varje dag, vilket går ut över andra viktiga vårdande uppgifter.

Det västsvenska vårdvalet har inte minst varit sjukvårdsrådet Jonas Anderssons (FP) baby. Han säger i en kort kommentar till revisionsrapporten att han inte känner igen problembeskrivningen helt.

– Vi måste komma ihåg att det faktiskt var vår avsikt att även de som är mindre sjuka lättare ska få vård. Och om vi ser på till exempel diabetiker visar inte statistiken för de senaste fem åren att deras hälsa försämrats. Tvärtom har vi mycket bra mätetal för den gruppen.

Annons

– Men jag vill inte avfärda rapporten. Våra tjänstemän ska noga gå igenom den och syna vad som kommit fram.

* Riksrevisionen har undersökt om vårdvalen inom primärvården i Skåne och Västra Götaland uppfyller de etiska kraven på att de sjukaste alltid ska prioriteras före de mindre sjuka.

* Bland annat fann man att nya vårdcentraler främst startades i områden med högre medelinkomster, högre utbildning och lägre medelålder.

* Friska individers läkarbesök ökade efter vårdvalens införande, medan sjukas minskade. I Skåne träffade 1?700 allvarligt sjuka ingen läkare under en tvåårsperiod, medan 47?000 patienter med lindriga symtom tillkom.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons