Annons

Vårdcentraler hotas av nedläggning

Nya krav på läkarbemanning gör att vårdcentralerna i Dalum, Viskafors och Fritsla hotas av nedläggning.
Borås • Publicerad 7 november 2014

– Vi är bekymrade över hur vi ska klara de här kraven, säger områdeschefen för Närhälsan i Sjuhärad, Maritha Bäck.

Efter årsskiftet träder en ny bestämmelse i kraft i den så kallade Krav- och kvalitetsboken för primärvården i Västra Götaland. Det här dokumentet gäller lika för privatdrivna vårdcentraler som för regionens egna.

Annons

Och nu hopar sig problemen för tre av Närhälsans mindre enheter, alla i Sjuhärad. För det nya kravet är att det på alla vårdcentraler alltid måste finnas en legitimerad läkare på plats.

Om distriktsläkaren är ute på ett kort uppdrag, till exempel på ett närbeläget äldreboende, får inte vårdcentralen lämnas tom på läkare. Minst en underläkare måste vara kvar.

– Det innebär att på de mindre vårdcentralerna med två distriktsläkare på deltid går det inte att uppfylla kravet om att det alltid ska finnas en doktor i lokalerna, säger Maritha Bäck.

Bäck var i egenskap av områdeschef med i det interna remissarbetet inför framtagandet av 2015 års kvalitetsbok. Och säger till BT att hon påtalade sina farhågor för att mindre vårdcentraler kan få svårt om kravet skulle bli verklighet.

Trots sina farhågor skrev hon nya tvååriga avtal med de tre nu berörda vårdcentralerna i början av det här året.

– Detta var ju ett förslag som jag inte hörde något mer om på länge, förrän nu när det här dyker upp. Avtalen förlängde jag innan beslutet om kvalitetsboken hade fattats.

Regionen får inte skjuta till extra pengar eller liknande till sina egna vårdcentraler inom Närhälsan, eftersom både de offentligt drivna och privata alternativen ska ha samma villkor. Alla betalas enligt den ersättning som följer patienterna.

Därför har Närhälsans ledning sökt dispens för de tre vårdcentralerna hos den så kallade vårdvalsenheten i Västra Götaland, som övervakar vårdvalsfrågorna.

Maritha Bäck är för egen del tveksam om en dispens skulle kunna hjälpa.

– Nej, den gäller bara tillfälligt tills man har ordnat situationen och kan uppfylla kravet. Jag ser faktiskt inte hur det rent ekonomiskt kan vara möjligt att klara detta.

BT har sökt kommentarer från respektive vårdcentralchef. På Viskafors hänvisar man till sin områdeschef, Maritha Bäck, de båda övriga har inte gått att nå under fredag eftermiddag.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons