Annons

Var fjärde fiskar utan tillstånd i Borås sjöar

Tjuvfisket i Borås stads sjöar är utbrett.
Borås • Publicerad 29 april 2014
Olls Svensson, avdelningschef på Borås stads skogsavdelning, är trött på tjuvfisket i Borås stads sjöar, nedskräpningen och vandaliseringen. "I dag ser det bra ut, men här kan se för jäkligt ut och vissa morgnar får vi ro ut och hämta båtarna som ligger och driver i sjön", säger han och tittar ut över Transåssjön.
Olls Svensson, avdelningschef på Borås stads skogsavdelning, är trött på tjuvfisket i Borås stads sjöar, nedskräpningen och vandaliseringen. "I dag ser det bra ut, men här kan se för jäkligt ut och vissa morgnar får vi ro ut och hämta båtarna som ligger och driver i sjön", säger han och tittar ut över Transåssjön.Foto: Anton Hedberg

Vid kontroller har det visat sig att minst 25 procent av fiskarna struntar i reglerna. Dessutom är vandaliseringen och nedskräpningen omfattande.

– Det är klart att man blir förbannad, säger Olle Svensson på Borås stads skogsavdelning.

Annons

Den som löser fiskekort får möjlighet att fiska i det vatten där kortet gäller och under begränsad tid. Löser man så kallat kommunfiskekort öppnar sig möjligheten att fiska i över 100 sjöar i Borås med omnejd. Men det är inte alla som löser fiskekort, långt därifrån. Vid kontroller har det visat sig att över 25 procent struntar i fiskekort, använder för många fiskeredskap eller tar upp mer fisk än vad som är tillåtet.

– Förra veckan kollade vi hur det såg ut i Hofsnäs. Av åtta båtar som var ute på sjön var det bara två som hade betalt som de skulle, både båthyra och fiskekort, säger Olle Svensson, avdelningschef för Borås stads skogsavdelning.

Läs mer i tisdagens BT eller i eBT.

Fiske i Borås

I Borås finns ett drygt 100-tal fiskesjöar fördelat på ett 20-tal fiskevårdsområden. Varje fiskevårdsområde har egna specifika regler. Det finns möjlighet att lösa kommunfiskekort som gäller för nästan samtliga sjöar. I öring- och regnbågsvatten krävs särskilt fiskekort.

På Borås stads hemsida finns listor över vilka sjöar som ingår i kommun-?fiskekortet. Information går också att få bland annat på Borås turistbyrå.

Vid ett flertal sjöar i Borås finns det tillgänglighetsanpassade bryggor, se Borås stads hemsida för mer information om var och på vilket sätt bryggorna är tillgänglighetsanpassade.

Här kan du fiska regnbåge centralt Borås:

Hultasjön, Glasögonsjöarna (Lilla Hässleholmsjön och Stora Hässleholmsjön), Kypesjön, Pickesjön och Stora Transåssjön.

Här är det fritt fiske:

Ramnasjön (men inte i fågelreservatet). Endast mete är tillåtet. Isfiske är också tillåtet och man får sätta sprätt.

Det är för närvarande gratis att fiska i Viskan vid Borås fiskevårdsområde – Viskan från Öresjös utlopp (Almenäs) till Jössabron. Denna sträcka är cirka 10 km lång. Det finns regnbåge nedströms Ålgårdsfallet. Endast spinn, fluga och mete är tillåtet.

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons