Annons

Väntar med att säga upp avtal

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund förlänger avtalet med regionen om IVPA - I väntan på ambulans i två månader.
Borås • Publicerad 21 mars 2014
Foto: Bertil EnevÃg Ericson / TT

Fram till dess väntas parterna kunna bli överens om en enhetlig modell för hur avtalet ska ske ut.

BT berättade förra veckan om att förbundet inte vill teckna ett nytt avtal om IVPA, som blivit en av de vanligaste orsakerna till en utryckning från de 14 stationer eller enheter som omfattas av avtalet.

Annons

Enheterna larmas ut enligt vissa fastställda kriterier för att antingen vara på plats hos den skadade eller sjuka innan ambulansen hinner fram, eller för att bistå denna.

Det kan till exempel handla om kritiska lägen, som hjärtstopp eller om det behövs biträde i form av bärhjälp på oländiga olycksplatser och liknande.

Men förbundet anser inte sig ha råd med hundratals larm årligen som man inte ersätts för på något sätt. Budet var därför att inte förlänga avtalet när det går ut den sista mars. Liknande tongångar finns på andra håll i regionen.

En särskild arbetsgrupp med tjänstemän från kommunalförbunden samt regionen har tillsatts för att lägga fram ett förslag till gemensamma larmkriterier och ersättningssystem som omfattar hela Västra Götaland. Det väntas blir klart en bit in i maj, och därefter tas saken upp till slutlig prövning.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons