Annons
Marianne Lindberg De Geers skulptur ”Mate hunting” hamnde i Viskan natten mot lördagen.
Borås • Publicerad 24 maj 2008
Den försvunna skulpturen återfanns i Viskan. Morgan Hjalmarsson inspekterade skadegörelsen.
Den försvunna skulpturen återfanns i Viskan. Morgan Hjalmarsson inspekterade skadegörelsen.Foto: Anton Hedberg

– Jag blev jätteledsen när jag hörde att den var borta. Men det är skönt att den är kvar, säger kommunalrådet Morgan Hjalmarsson.

Några timmar på lördagen var den försvunna kaninen ett mysterium. Ingen av de ansvariga kunde svara på vart den tagit vägen och många privatpersoner hörde av sig till polisen under dagen.

Annons

Men vid fyra på eftermiddagen fick mysteriet sin lösning. Konturer av kaninen skymtades i Viskan och räddningstjänsten kallades till platsen.

– Ena örat är skadat och den har lite skrapsår, säger räddningstjänstens dykare Klas Hoof.

Skulpturen ligger nu kvar i Viskan i väntan på bärgning. Den måste dras rakt upp för att den inte ska skadas ytterligare.

– Vi får ta hit en kranbil på måndag, säger kommunalrådet Morgan Hjalmarsson som befann sig på platsen tillsammans med räddningstjänsten. Han kan inte förstå varför någon velat utsätta skulpturen för skadegörelse.

– Den är ju inte kontroversiell och barnen älskar den. Mardrömmen var att någon hade stulit den, så lite glad är jag, säger Morgan Hjalmarsson.

– Det är det bättre alternativet av två hemska. Det hade varit värre om den var stulen, säger ordföranden i kulturnämnden Bengt Wahlström.

När skulpturen dragits upp ur vattnet ska den tillbaka på samma plats – fast förankrad i marken. Kaninen väger 550 kilo och därför ansågs det inte nödvändigt att förankra den tidigare.

Konstmuséets intendent Kristina Mellström som gick en kulturrunda i stan under lördagen fick förfrågningar från allmänheten som undrade var kaninen var.

– Jag sa på skoj att den har skuttat iväg. Sedan såg jag att den var borta. Jag trodde det var ett skämt.

– Det är kolossalt tråkigt att man inte har mer respekt. Det är många som har glädje av skulpturen och så handskas man med den på det sättet, säger Kristina Mellström.

Annons

Händelsen rubriceras av polisen som skadegörelse.

– Det är antingen ett ungdomsstreck eller någon som gjort det demonstrativt. Det kan vara vem som helst, säger inre befäl Bengt-Arne Andersson.

Katarina Anicic
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons