Annons

Vana missbrukare skyr nätdrogerna – men unga tror lagligt är ofarligt

Erfarna narkotikamissbrukare i Borås är ofta rädda för att använda metedron och andra nätdroger.
Men många ungdomar tror inte att de kan vara farliga om de inte är olagliga.
Borås • Publicerad 6 februari 2010
Foto: Andreas Jonsson

– Ja, det där om ofarligheten är en klassisk kommentar som man stöter på, säger inspektör Jan Johansson vid polisens gatulangningsgrupp i Borås.

BT berättade i går om 23-årige Andreas Olsson som dog av metedron. Ett rättsmedicinskt utlåtande slår fast att nätdrogen var dödsorsak.

Annons

Han tog metedron förra sommaren, men först i december 2009 narkotikaklassades drogen som orsakat minst tre dödsfall i Sverige.

– Vi kommer inte i kontakt med så många unga som håller på med nätdroger eftersom de ofta står utanför kända missbrukarkretsar och är obekanta för oss, säger Jan Johansson.

Enligt honom är missbrukare som håller sig till traditionell narkotika ofta mycket skeptiska till nya nätdroger:

– Dom brukar säga att det är rena skiten, att dom inte vågar ta såna saker för att det är svårt med dosering och annat.

Men gatulangningsgruppen stöter ibland på drogerna hos langare som säljer annan narkotika. Och man grep också den unge boråsare som nyligen blev först i landet att dömas för innehav av metedron.

När mannen skulle kollas släppte han en liten påse pulver på marken och försökte gömma den under ena skon.

– Ibland hör föräldrar eller andra av sig när de hittat något hos ungdomar. Det kan också bli kontakter med sjukhuset efter misstänkta överdoser som kommit in akut, berättar Jan Johansson.

Andreas Olssons pappa och mamma berättade i gårdagens BT att de vill varna andra, både ungdomar och föräldrar.

– Att tala om nätdroger kan bli lite missvisande ibland för det säljs inte bara på internet. Det både fanns och finns att köpa i Borås också, säger pappan Tomas Olsson.

När en drog klassas som narkotika dyker nya upp istället. Men Jan Johansson tror ändå det är viktigt med narkotikaklassning:

– Ja, det är jag övertygad om. Många ungdomar får sig nog en tankeställare om det sprider sig att det kan bli kännbara straff.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons