Annons

Våfflan - så mycket mer än bara en efterrätt

I dag kommer våffeljärnen att gå varma runt om i Sverige. Traditionalisterna vill ha grädde och sylt på - men det finns de som menar att våfflan har en betydligt större potential än så.
Mats Ahlberg
Borås • Publicerad 24 mars 2015

[1bj4j82g]

Våffeldagen är här och för många innebär det våfflor i stora lass.

Annons

Mats Ahlberg, lärare på restaurangprogrammet på Almåsgymnasiet, tycker dock att man ska ta chansen att göra något mer med våfflan än att bara lägga på sylt och grädde.

– Det är hög tid att bara köra och hitta på något nytt. Våga testa olika varianter, gillar man surströmming så lägg på surströmming på våfflan, det går nästan inte att göra fel, säger han.

Han har tagit fram fyra varianter på modernare våfflor, som han själv kallar för "våffeltapas". Tre matigare våfflor, där smeten inte innehåller lika mycket socker och där han använt bland annat pilgrimsmusslor, räkor, sparris och rökt skinka som tillbehör.

Våfflorna är skurna i litet format, som små munsbitar till skillnad mot de klassiskt, stora våfflorna. Mats Ahlberg har också tagit fram ett alternativ till våfflan som de flesta svenskar äter i dag.

– Det är en dessertvåffla som underst har ett täcke med lemon curd, ovanpå det ett vispat gräddägg - och så lite färska bär och ätbara blommor. Sedan pudrar jag lite florsocker över.

Ett av Mats Ahlbergs tips när det gäller våffelsmeten är att ha i lite vichyvatten - eller något ännu lyxigare för den som vågar.

– Vichyvatten gör våfflan lite krispigare, och samma effekt kan man faktiskt få med champagne i smeten. Men då får man också lite annan stuns i våfflan. Sen är det givetvis inte heller fel att dricka en cava eller något annat mousserande till.

Men de moderna våfflorna är inte för alla. På retrokaféet Fik-73 i Borgstena bjuder ägaren Karin Jagendahl i kväll in till våffelbuffé. Och då står varken pilgrimsmusslor eller surströmming på menyn.

– Nej vi satsar på klassiska våfflor, med sylt och grädde. En del unga människor hade kanske inte tyckt att det var så konstigt om vi experimenterade med våfflorna, men många äldre hade nog reagerat om det inte fanns grädde och sylt. Det här är ute på landet, och här vill man ha det klassiskt, säger hon bestämt.

Smeten gör hon själv, och några direkta hemligheter har hon inte bland ingredienserna. Till kvällens våffelbuffé får besökarna själva grädda sina våfflor.

Annons

Blir det inte väldigt kletigt?

– Jo men det får lov att bli kladdigt. Det är väldigt roligt att stå på andra sidan disken när folk gräddar sina våfflor. Folk hjälps åt, pratar, det blir ganska socialt här vid våffeljärnen.

Förra gången som Fik-73 anordnade våffelbuffé gick det åt 15 liter smet. I år har Karin Jagendahl laddat upp lite extra.

– Vi har planerat för att göra 20-25 liter smet. I fjol var här säkert 70 personer.

Men det blir inga pilgrimsvåfflor då?

– Haha, nej det är nog inte riktigt i min smak. Jag håller mig till grädde och sylt i stället.

Karin Jagendahl på Fik-73 i Borgstena satsar på klassiska våfflor - med sylt och grädde. Foto: Anton Hedberg
Karin Jagendahl på Fik-73 i Borgstena satsar på klassiska våfflor - med sylt och grädde. Foto: Anton Hedberg
Mats Ahlberg på Almåsgymnasiet med sina "våffeltapas". Havets läckerheter till vänster och dessertvåfflan till höger. Foto: Anton Hedberg
Mats Ahlberg på Almåsgymnasiet med sina "våffeltapas". Havets läckerheter till vänster och dessertvåfflan till höger. Foto: Anton Hedberg

"Våga testa olika varianter, gillar man surströmming så lägg på surströmming på våfflan - det går nästan inte att göra fel"

lärare på Almåsgymnasiet

Erik Terneborn

Fakta

"Våffeltapas" à la Mats Ahlberg

1) Havets läckerheter

Grillad pilgrimsmussla

Handskalade räkor

Vitlöksmajonnäs

2) Sjuhäradsvåffla

Spickeskinka rökt på alspån

Friterad ruccola

Rädisor

3) Vegetarisk vårvåffla

Citroncrèmefraiche

Färsk grön och vit sparris

Västerbottenostchips

4) Dessertvåffla

Lemon Curd

Lättvispad grädde

Färska bär

Ätbara blommor

FAKTA

Våfflans historia - från fyrkantig till rund

Ordet är känt sedan mitten av 1600-talet och kommer från tyskans Waffel. De tidiga våfflorna var fyrkantiga eftersom de gräddades mellan två rektangulära plattor över öppen eld. Det klassiska rutmönstret har funnits med ända sedan början.

Runt sekelskiftet 1900 blev det populärt att äta våfflor med grädde och sylt. Våfflor finns i mängder av varianter, men den klassiska svenska våfflan är tunn och tillagas i det speciella, runda svenska våffeljärnet med fem hjärtan.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons