Annons

V vill satsa på de unga

Barn och ungdomar prioriteras i Vänsterpartiets kommunalpolitiska handlingsprogram
Satsningarna på skola och socialtjänst ska delvis finansieras genom minskade bidrag till friskolor.
Borås • Publicerad 7 september 2010
? Det är billigare att bygga barn än att reparera trasiga vuxna, säger Lennart Andreasson (längst till höger), Vänsterpartiets förstanamn i Borås. Bredvid honom: Ida Legnemark, Mehmet Kaplan och Anita Spjuth. foto emil carlsson
? Det är billigare att bygga barn än att reparera trasiga vuxna, säger Lennart Andreasson (längst till höger), Vänsterpartiets förstanamn i Borås. Bredvid honom: Ida Legnemark, Mehmet Kaplan och Anita Spjuth. foto emil carlssonFoto: Emil Carlsson

– I Borås finns det 4000 fattiga barn och många av dem får inte den hjälp de behöver, säger Ida Legnemark, kommunfullmäktigeledamot och förstanamn på riksdagslistan.

Därför föreslår partiet ökat stöd till unga med särskilda behov, fler fritidsgårdar med utökade öppettider, mindre förskoleklasser och större resurser till socialtjänsten.

Annons

– Socialtjänst och skola i Borås är extremt lågfinansierad, 15–20 procent under genomsnittet i jämförbara kommuner, säger Lennart Andreasson, Vänsterpartiets förstanamn i Borås.

Hur ska satsningarna finansieras?

– Borås har haft stora överskott i många år, som bör användas till investeringar, säger Lennart Andreasson.

Resurser ska även frigöras genom nedskärningar i bidragen till friskolor.

– Dagens system med vinstutdelning dränerar välfärden. I Borås har majoriteten i kommunfullmäktige varit helt okritisk till nyetableringar, vilket gjort att vi till 2013 måste planera för 10 500 gymnasieplatser, trots att elevantalet bara är 3 600, säger Lennart Andreasson.

Etableringsbesluten fattas nationellt, men kommunerna får yttra sig som remissinstans. Vårdnadsbidragen som den styrande majoriteten infört vill Vänsterpartiet avskaffa. Partiet ser hellre generella satsningar på skola och förskola.

Några av Boråsvänsterns ? vallöften:

 En jämställdhetssamordnare som arbetar speciellt för att öka kvinnors rättigheter och möjligheter, ska anställas i kommunen.

Fler personer ska anställas i skolan och vården.

Äldreomsorgen ska vara kommunal, inte privat.

I varje kommundel ska det finnas öppen förskola och fritidsgård.

Även föräldrar som arbetar kvällar, nätter och helger ska erbjudas barnomsorg.

En bostadsförmedling ska inrättas.

Kulturskolan ska vara gratis

Rockborgen ska rustas upp.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons