Annons

Utbildning av föräldrar ska minska brottsligheten bland tonåringar

Utbildning för tonårsföräldrar är en prioriterad uppgift för brottsförebyggande rådet i Brämhult.
Borås • Publicerad 14 juli 2008
Föräldrar till tonåringar på Bodaskolan ska nu sätta sig på skolbänken.
Föräldrar till tonåringar på Bodaskolan ska nu sätta sig på skolbänken.Foto: Anders Robertsson/arkiv

Till hösten startas kurser för föräldrar på Bodaskolan

Det handlar om föräldrautbildningen Cope, som redan används i flera kommundelar i Borås.

Annons

Efter sommaren kommer åtta-nio anställda i Brämhults kommundel, framför allt pedagoger inom skola och förskola, att få utbildning i hur man leder en Cope-kurs. Därefter ska en eller flera kurser starta.

Intresserade föräldrar finns redan. Före sommarlovet gick man ut till föräldrar som har tonåringar på Bodaskolan med en förfrågan och tillräckligt många har redan nappat.

Satsningen är en följd av att Brämhult startade ett lokalt brottsförebyggande råd, Brå, i höstas. Rådets viktigaste mål är att stärka föräldrar och andra vuxna i kommundelen.

– Att minska kriminalitet och droganvändning är också viktiga mål, men vi tror inte riktigt att det är möjligt om vi inte får med oss föräldrarna, säger Tommy Nilsson, chef för skola och förskola i Brämhult och kontaktperson för Brå.

I Brämhults Brå ingår skola och fritid i Brämhults kommundel, sociala blocket och dessutom polisen, hyresgästföreningen och AB Bostäder. Ett par gånger per termin träffas alla och diskuterar mål och åtgärder för det brottsförebyggande arbetet.

– Det håller inte att jobba var för sig. När vi nu har ett etablerat samarbete får vi gemensamma mål och en ökad samsyn. Det är nödvändigt att allihop jobbar tillsammans för att lösa de problem som finns, säger Tommy Nilsson.

Cope

Cope står för Community Parent Education Program.

Har utformats i Kanada och bygger på forskning kring föräldrautbildning och barnuppfostran.

Föräldragruppen träffas åtta gånger och diskussionerna utgår från konkreta situationer.

Det finns två typer av kurser, för föräldrar till barn i åldern 3–12 år och för tonårsföräldrar.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons