Annons

Uppskattad skolavslutning på Säs

Patienterna på barnklinikerna på sjukhuset i Borås behövde inte missa skolavslutningen på onsdagen.
Borås • Publicerad 5 juni 2013
Foto: 

För på sjukhusskolan firades den också, med Idas sommarvisa, tal, flaggor och alla de andra tillbehör som krävs.

Wilmer Davidsson från Sandared som hälsade på sin syster Alice fick på så vis tårta två gånger om.

Annons

– Ja, för vi slutade skolan igår (tisdag) och sedan åt vi tårta hemma, berättar han och låter sig väl smaka av godsakerna som dukats fram på Lekterapin, där alla samlades efter ceremonien i Sjukhuskyrkan.

Alice Davidsson som gått i klass 3 B på Sandaredsskolan säger att hon saknar lite att inte få vara med sin klassompisar just den här lite speciella dagen. Men hon ska inte vara kvar så länge till.

– Jag kom i lördags och ska vara några dagar till på sjukhuset. Men jag har inte gått i skolan här, säger hon och ser inte så nedslagen ut trots allt.

Det gör däremot helt nyopererade Dani som tillsammans med sin pappa Elias är med en helt liten stund vid kalasbordet. Pappan berättar att sonen ramlade och bröt armen på skolgården sista dagen före sommarlovet, men att allt kommer att bli bra. Fast tårta smakar inget särskilt för nyligen uppvaknade patienter, vare sig de är stora eller små.

I år är det första gången som den somatiska och den psykiatriska barn- och ungdomsklinikens personal och patientelever håller gemensam avslutning, vilket var sjukhusläraren Mathias Dahlanders idé.

Det är ändå inte så många barn som är med på den, för en handfull friskare patienter har beviljats permission för att kunna träffa sina klasskamrater och lärare. Ungefär lika många, som är mer sjuka och inte får riskera att smittas, kunde inte vara med alls.

– Vi kommer till dem på deras rum efteråt, berättar Mathias Dahlander, som är van att undervisa barn och ungdomar i helt olika åldrar och på ett annat vis än vad som är vanligt i ordinarie skolan.

– Skolan är viktig för barn och ungdomar som ligger på sjukhus, för den står ju för det friska och normala. Det blir inte alltid så lång undervisningstid om orken tryter, men vi undervisar nästan bara individuellt här.

– Och 40 minuters individuell undervisning under en vecka är ju mer än vad eleverna får i den vanliga skolan, säger han.

På själva avslutningsceremonien höll sjukhusdiakonen Birgitta Olsson ett litet sommartal och kantorn Åsa Hermansson spelade piano. Självklart sjöng alla Idas sommarvisa, men också Den blomstertid nu kommer. Vars friska text faktiskt skrevs för hela 318 år sedan, upplystes det.

Sjukhusskola

– Sjukhusskolan vid Södra Älvsborgs sjukhus drivs av resursenheten i Borås Stad. Fyra lärare med olika inriktning arbetar med de unga patienterna, två stationerade på Barn- och Ungdomspsykiatriska kliniken och två på den somatiska barnkliniken.

– Totalt arbetar cirka 140 lärare på landets sjukhusskolor. Staten står för 80 procent av driftskostnaderna via SPSM, Specialpedagogiska Skolmyndigheten.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons