Annons

Uppmanar: "Visa att ni bryr er"

Debatten i Sverige kring GMO fortsätter att storma. Och nu kommer EU-kommisionen med ett nytt beslut.
Borås • Publicerad 17 mars 2014
Foto: Lennart Magnusson

GMO-majsen 1507 ska få odlas varsomhelst i EU. Samtidigt önskar många bönder att de kunde använda genomdifierat foder.

Det finns en branschöverenskommelse i Sverige om att djurens foder ska vara fritt från GMO, (genetiskt modifierad organism). Vilket innebär att de svenska djurens foder inte får komma från grödor som fått en förändring i arvsmassan på ett sätt som inte skett naturligt.

Annons

Men trots det är det många bönder som tröttnat. En av dem är mjölk- och skogsbonden Stefan Brunander, också medlem i LRF:s distriktsstyrelse och i Centerpartiet.

– Problemet är att det kostar oss mycket pengar, och gör att vi inte kan konkurrera med den internationella marknaden, säger han.

Enligt Brunander skulle korna eller slutprodukten, oavsett om det är kött eller mejeri, inte påverkas av att djuren får i sig GMO-foder, till exempel GM-soja som proteinfoder.

– Men det dyrare fodret gör produktionen dyrare, vilket syns när vi säljer det i affärerna, där konkurrensen från resten av världen har helt andra förutsättningar. Om man skulle vara någorlunda konsekvent som konsument borde man ju begära att även den europeiska biffen är framtagen på GMO-fri soja.

Läs hela artikeln i dagens papperstidning eller i eBT.

Johanna Rapp
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons