Annons

Upphittade sköldpaddor kan vara invasiv art

Sedan förra våren har Jägareförbundet fiskat upp över 50 sköldpaddor i olika svenska sjöar. De flesta avlivas.
Borås • Publicerad 9 augusti 2020
Per-Arne Åhlén på Jägareförbundet har fått en annorlunda uppgift – att fånga in sköldpaddor i svenska sjöar.
Per-Arne Åhlén på Jägareförbundet har fått en annorlunda uppgift – att fånga in sköldpaddor i svenska sjöar.Foto: privat

Sedan förra våren har Jägareförbundet haft i uppdrag av Naturvårdsverket att ta emot tips om, och fiska upp, sköldpaddor i olika sjöar.

– För oss och våra yrkesjägare är det här ett udda uppdrag. Annars brukar vi ha att göra med mårdhundar, minkar och bisamråttor, säger Per-Arne Åhlén, som är fältansvarig på Jägareförbundet.

Annons

Men sedan de fick uppdraget har det blivit en del sköldpaddor – närmare bestämt över 50 stycken.

– Det är mycket vanligt att vi får in tips om sköldpaddor, säger Per-Arne Åhlén.

I de flesta fallen handlar det om sköldpaddor som har släpps ut medvetet.

– Det kan vara familjer som köpt sköldpaddor efter att barnen tjatat. Då är de stora som en femkrona och en fröjd för hela familjen i akvariet i vardagsrummet. Men femton år senare är barnen utflugna, och sköldpaddorna har gått från att vara stora som en femkronor till att bli stora som tallrikar.

De upptäckta sköldpaddorna i Pickesjön kan vara av en invasiv art.
De upptäckta sköldpaddorna i Pickesjön kan vara av en invasiv art.Foto: Sara Ivarsson

Den nya djurskyddslagen kräver dessutom större yta för att hålla sköldpaddorna lagligt. EU har också svartlistat vissa sköldpaddsarter eftersom de är invasiva och kan påverka ekosystemet. Det betyder att de varken får säljas eller skänkas. Alternativet att ha dem kvar eller att avliva dem. Eller, som en del ser det, att dumpa dem i sjöar.

– Det finns ju tidningar som skriver att det är ett vårtecken att sköldpaddorna har vaknat i sjöarna. Då tänker fler att de kan släppa ut sina sköldpaddor där, och att de får kompisar.

Den vanligaste arten av vattensköldpaddor är släktet trachemys. De är invasiva och därför kräver lagen att de utrotas från sjöarna. Men i Sverige förökar de sig inte naturligt – inte än i alla fall.

– När vi obducerar dem ser vi att de är fulla med ägg. Men de kläcks inte, för då skulle vi hitta små sköldpaddor. Med ett varmare klimat kanske det finns förutsättningar för dem om 20 år.

Då tror han att det skulle kunna bli som i Spanien där Jägareförbundet gjort studiebesök för att lära sig mer om hur sköldpaddor kan fångas in.

– Det fanns vattendrag där det enda man kunde se över vattenspegeln var sköldpaddshuvuden.

Annons

Han liknar det med växten parkslide – en plåga för många husägare som dessutom kan sänka värdet på fastigheten. Men för tio år sedan var det ingen som kände till parkslide i Sverige, säger han.

– Det är verkligen intressant hur fort det kan gå.

Per-Arne Åhlén bedömer utifrån bilden att det rör sig om en rödörad och en gulörad sköldpadda i Pickesjön – båda av det svartlistade släktet trachemys.

Jennie JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons