Annons

Ungdomar erbjuds stöd efter våldtäktsöverfallen i Fristad

Ungdomar som känner oro efter de brutala sexdåden mot två flickor i Fristad får möjlighet att prata med elevhälsopersonal eller andra vuxna.
Borås • Publicerad 25 februari 2010
- Mordet i Sparsör gav oss erfarenheter av att möta ungdomar i svåra situationer, säger Magnus Kjellgren i Fristads kommundel. Unga som vill prata med någon efter dåden som nu utreds av polisen ska få den möjligheten.
- Mordet i Sparsör gav oss erfarenheter av att möta ungdomar i svåra situationer, säger Magnus Kjellgren i Fristads kommundel. Unga som vill prata med någon efter dåden som nu utreds av polisen ska få den möjligheten.Foto: Lisa Hjertén

I går höll kommundelens krisledningsgrupp möte.

– Efter den tragiska händelsen i Sparsör har vi byggt upp stor erfarenhet på att möta unga i svåra situa­tioner, säger Magnus Kjellgren, verksamhetsansvarig för skola, barnomsorg och fritid i kommundelen.

Annons

Våldtäktsförsöket vid Åsboplan i november har varit ganska allmänt känt i Fristad. Men det är först nu som den grova våldtäkten vid Asklandabadet i somras blivit känd, när polisen vädjat om tips som kan lösa brotten.

– Hittills har vi inte fått några signaler om att den händelsen skapat oro, fast det kanske kommer senare. Vår erfarenhet är att det är viktigt att vara förberedd och komma igång snabbt och inte vänta för länge, säger Magnus Kjellgren.

Han var med på krisledningsgruppens möte i går eftermiddag.

Oroliga ungdomar ska alltså få möjlighet att prata med vuxna, men Magnus Kjellgren betonar också fritidsgårdens roll:

– Den var fantastisk i samband med mordet i Sparsör. Det var dit tjejer och killar gick för att få prata av sig, med varandra eller vuxna.

Dådet vid Åsboplan polisanmäldes snabbt. Flickan erbjöds hjälp av personal i kommundelen och utomstående expertis. Dagen efter händelsen informerades närmast berörda lärare. Några dagar senare övrig skolpersonal och föräldrar.

– Vi tänker inte generellt att börja prata om det som hänt i klasser, eller så. Men vi ska vara vaksamma och se till att det finns personal att vända sig till om behov uppstår, berättar Magnus Kjellgren.

Våldtäkten vid Asklandabadet i somras polisanmäldes först i december. Offret, en 14-årig flicka, vågade inte berätta tidigare.

Sedan dess har polisen pratat med många i Fristad. Man har haft kontakter med butiksinnehavare och restaurangägare, skolan och folkhögskolan, fritidsgården och kommundelsförvaltningen.

– Vi har fått en del tips. Men inget som vi kunnat arbeta vidare med eller som lett till några misstänkta, säger kriminalinspektör Ulf Strömbom vid länskriminalen i Borås.

Annons

Den som sett eller hört något som kan ha samband med dåden kan ringa polisens nummer 114 14. 

Detta har hänt

Sent på kvällen den 31 juli 2009 blev en 14-årig flicka misshandlad och våldtagen vid Asklandabadet av tre unga män. Hon hotades och vågade inte berätta om dådet förrän i vintras. Killarna hade två kompisar som väntade en bit bort.

 På förmiddagen den 26 november misshandlades en 13-årig flicka på lekplatsen vid Åsboplan av tre killar som försökte våldta henne.

 Polisen tror att samma män i 20-årsåldern ligger bakom båda dåden. De var maskerade med näsdukar och sjalar och cirka 185–190 cm långa.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons