Annons

Unga lockas åter till politiken

Ryktet om de politiska ungdomsförbundens död är betydligt överdrivet. I Sjuhärad gick medlemssiffrorna upp 2012. De två jättarna tar nu gemensamma tag för att nå ännu högre höjder inför valet nästa år.
Borås • Publicerad 11 mars 2013
Therése Björklund, (SSU) och Oliver Öberg (Muf) företräder två olika politiska inriktningar men planerar gemensamt att arrangera debatter på gymnasieskolor med start i vår. Ökat engagemang är bådas mål.
Therése Björklund, (SSU) och Oliver Öberg (Muf) företräder två olika politiska inriktningar men planerar gemensamt att arrangera debatter på gymnasieskolor med start i vår. Ökat engagemang är bådas mål.Foto: Lars-Åke Green

De unga socialdemokraterna i SSU och de unga moderaterna I Muf är till antalet nästan lika många, 198 respektive 207, i Södra Älvsborg.

– Men vi har värvat tio till bara i dag, inflikar Therése Björklund, distriktsordförande i SSU.

Annons

– Bra, säger Oliver Öberg, Muf.

De betonar åsiktsskillnaderna i sakfrågor men är på ett större plan rörande överens. De vill att fler ungdomar engagerar sig politiskt.

– Jag blir glad om jag hör att någon går med i SSU, bedyrar Oliver Öberg. Att en människa engagerar sig politiskt är viktigare än vilket parti det handlar om.

– Engagemang föder engagemang. När Muf växer så växer SSU och tvärtom, säger Therése Björklund.

Båda ungdomsförbunden vill gärna vara störst och ungdomar är målgruppen men det handlar inte om att övertyga motståndare, snarare att organisera sina meningsfränder.

– En individ som har ett hum om var den står politiskt tävlar vi inte om, säger Oliver Öberg.

Med andra ord, en socialdemokratiskt sinnad person låter sig knappast imponeras av aldrig så fina moderata argument.

För att ytterligare öka temperaturen och intresset bland de yngre så smids färska planer på att genomföra skoldebatter på gymnasieskolor i närområdet. Just SSU och Muf är drivande bakom den idén och tanken är att alla ungdomsförbund ska bjudas in. April är tänkt startmånad för debatterna.

Målet är inte huvudsakligen att värva medlemmar, utan att öka engagemanget. Å andra sidan hänger de sakerna ihop.

När det drar ihop sig till riksdagsval så är det lättare att få människor att ta steget till att bli aktiva i ett partipolitiskt sammanhang.

Annons

– Det största steget är att ta sig till partiet första gången. Det är inte så sexigt att locka med politisk produktion och någon som ska tala om skattetryck. Därför kan vi anordna saker som tacokvällar. Det blir ändå politiska diskussioner och folk kommer tillbaka även när det bara är politik på programmet, säger Oliver Öberg.

Över tid så har antalet medlemmar i politiska ungdomsförbund blivit färre. Hos dem som tar steget ser man på SSU i Borås en ofta förekommande egenskap:

– Ilska. Det är engagerande. Det kan vara att det dras ned på lärare eller en fritidsgård som stänger. Vår uppgift är att kanalisera ilskan och omvandla den till något positivt, säger Therése Björklund.

Både hon och kollegan i Muf betonar att en viktig sak för dem är att vårda tonen i den politiska debatten.

– I många distrikt råder en spänd relation mellan SSU och Muf. Det gläder mig att vi här har kommit så långt att vi fokuserar på att öka engagemanget, säger Oliver Öberg.

Positiv utveckling

Enligt de politiska ungdomsförbundens egna uppgifter så är medlemsutvecklingen positiv om man jämför åren 2011 och 2012.

Muf och Luf står för stora ökningar – där gick man från 134 till 207 respektive 48 till 93 medlemmar i området Södra Älvsborg.

SSU ökade från 170 till 198 medlemmar.

KDU:s minskning är ytterst liten, det skiljer bara två personer.

CUF Sjuhärad (C) var vilande under 2012 och ingår numera i nybildade CUF Västra Götaland.

Erik Jullander
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons