Annons

Undernäring den vanligaste ohälsan

Straffet blev ofattbart grymt.
Borås • Publicerad 22 februari 2009

15-åringen med de stora mjuka ögonen vaktade pappans kameler på savannen. På kvällen fattades en av dem. Nu är han av patienterna på sjukhuset i Garissa.

Struma, prostatabesvär, benbrott, trafikolyckor och sår. Många av de sjukdomar som patienterna på Garissa hospital har, lider även patienterna vid SÄS i Borås av.

Annons

–?Men här finns annat också, säger doktor Göran Claes som tar oss med på en rond tillsammans med Carl-Axel Ekman.

På en säng sitter en man som fått foten amputerad. Han råkade vara i närheten när en granat exploderade i Somalia, men klarade sig undan med en skadad fot. Nu har han tvingats amputera foten sedan han fått kallbrand i såret.

En kvinna som fått ett ormbett visar upp sin svullna hand.

–?Det har vi behandlat med högläge av handen och svullnaden har minskat. Är patienten väldigt allmänpåverkad kan man ge ormserum, säger Göran Claes.

Det är snyggt, prydligt och rent överallt på sjukhuset i Garissa. Carl-Axel Ekman är stolt över hur det ser ut. Operationsavdelningen med fyra operationssalar är bara några månader gammal, och bekostad av Dania, den danska motsvarigheten till Sida. Där görs 2.000–3.000 operationer om året.

Barnavdelningen har också snyggats upp rejält och personalen är väldigt stolt över den.

Där hittar vi sjukhusets minsta patienter som lider av den allra vanligaste ohälsan i Kenya – undernäring.

Uppgivna sitter mammorna med sina små, ännu mera uppgivna bebisar i knät. Armar och ben är som pinnar på de små barnen och blicken ofokuserad och trött. En flicka, 14 månader gammal väger bara 4,9 kilo. Det är en vikt en bebis i Sverige passerar på ett par månader.

Men torkan i Kenya, berättar man, är ovanligt svår i år. För såväl boskap som människor är födan knapp och mjölken i mödrarnas bröst sinar.

Men pojken med de stora mjuka ögonen, vad hade hänt med honom? Han ligger som i dvala och det är säkert en välsignelse.

Annons

Pappans bestraffning av sin son går utöver det mesta man kan föreställa sig.

Han hängde upp pojken i ett träd och tände eld under.

En bror tog ner honom från trädet och förde honom till sjukhuset. Där ligger han nu med svåra brännskador av tredje graden över hela benen och upp på sidan.

Han säger ingenting, men ögonen rör sig. Både sorgsna och faktiskt lite pigga på samma gång.

Var pappan är vet ingen. Med polisen efter sig sägs han ha försvunnit och flytt över gränsen till Somalia.

Eva-Christina Wiel-Hagberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons