Annons

Ulf Åsgård: Gärningsman saknar profil – för ovanlig

Sabotörer av träd och liknande är så ovanliga att man saknar nödvändig kunskap för att ringa in dem.
Det menar Ulf Åsgård, psykiatriker och expert på gärningsmannaprofiler.
Polisen har lagt ner utredningen av trädfällningarna.
BORÅS • Publicerad 7 november 2018
Under onsdagen fälldes några av de 50-talet träd i Gässlösaskogen som hängde ner och utgjorde en fara för allmänheten efter sabotaget. Gärningsmannaprofilexperten Ulf Åsgård menar att de personer som utför sabotage av det här slaget är så ovanliga att man saknar nödvändig kunskap för att ringa in dem.
Under onsdagen fälldes några av de 50-talet träd i Gässlösaskogen som hängde ner och utgjorde en fara för allmänheten efter sabotaget. Gärningsmannaprofilexperten Ulf Åsgård menar att de personer som utför sabotage av det här slaget är så ovanliga att man saknar nödvändig kunskap för att ringa in dem.Foto: Niclas Liljenby

Psykiatrikern Ulf Åsgård satt i många år med i dåvarande rikspolisstyrelsens gärningsmannaprofilgrupp och har tagit fram otaliga profiler på gärningsmän. Faktum är att det var han som under 90-talet införde hela upplägget med gärningsmannaprofiler i svenskt rättsväsende. Lasermannen och Palmemordet är några av fallen i hans bagage.

Den erfarne experten kan dock inte säga mycket om vad det är för typ av person som förstör träd – något som senast uppmärksammades i Gässlösaskogen på Dammsvedjan med ett 50-tal fällda tallar som resultat.

Annons

– Sabotörer av det här slaget är så väldigt få, och så vitt jag vet har de alltid klarat att hålla sig från polisen. Därför finns det i princip ingenting att bygga kunskaper på för den här typen av gärningsman, säger Ulf Åsgård.

Foto: Niclas Liljenby

Den nyupptäckta förstörelsen i Gässlösaskogen påminner skogsvaktaren Kent Claesson om de cirka 300 träd som skadades i maj förra året, i ett område inte långt ifrån det nu aktuella. Och i Delsjöområdet i Göteborg pågick under flera år sabotage av cirka 6 000 träd mellan 2005 och 2012.

Den misstänkta gärningsmannen gavs i det fallet namnet Grandödaren, en tipsbelöning om 20 000 kronor utlystes – men hittills har hen inte lagförts för brotten.

Foto: Niclas Liljenby

– Man kan väl säga att gärningsmannens framfart bestäms efter i vilken mån polisen engagerar sig i ärendet. Jag tror att personen nästan måste tas på bar gärning för att ett sådant här fall ska lösas, säger Ulf Åsgård.

Efter tisdagens inspektion i det nyss drabbade området om cirka 50 tallar polisanmäldes händelsen som skadegörelse. Under onsdagen var utredningen nedlagd vid Boråspolisen.

– Finns det ingen misstänkt, inga fler vittnen att förhöra eller något konkret spår att gå på så läggs ärenden vanligtvis ner. Sen kan vi självklart öppna upp en utredning på nytt om vi får in intressanta uppslag, säger Hans Andrén.

Foto: Niclas Liljenby
Niclas LiljenbySkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons