Annons

Uefa backar inte - Max måste stänga

Europeiska fotbollsförbundet Uefa ger inte med sig.
Borås • Publicerad 9 april 2008

Hamburgerrestaurangen Max vid Borås arena ska stänga i samband med matcherna i fotbolls-EM för U21-landslag nästa år.

Det skriver Uefa och Svenska fotbollförbundet i ett pressmeddelande på onsdagen.

Annons

Uefa hänvisar till avtalet mellan de två fotbollsförbunden och mästerskapets värdstäder. I det ögonblick Borås kommun ansökte om att få medarrangera EM-slutspelet gick man med på kraven, lyder Uefas resonemang.

Anledningen till kravet, som uppmärksammades först i förra veckan, är att hamburgerkedjan McDonalds är en av Uefas stora sponsorer.

Hamburgerkedjan Max hyr av Borås stads fastighetsbolag Ibab. Ett gällande hyreskontrakt finns och det är det som gäller enligt hyreslagen.

– Det finns inte en chans för någon att stoppa Max från att ha öppet. Det är helt klart i kontraktet. Jag kan inte se att någon kan stoppa under dessa förhållanden, säger Lars Nordin, direktör i Ibab.

Han har ännu inte sett något kontrakt vad gäller de aktuella matcherna och skulle sådana finnas måste det var någon typ av tredjehandsuthyrning.

– Den enda möjligheten att ha Max stängt under aktuella dagar är att kommunen träffar frivillig överenskommelse med hamburgerkedjan. Någon tvång kan inte bli aktuellt.

Rejält skadestånd

Max har tidigare framhållit att man inte tänker stänga, ett beslut som även McDonalds lokalt stöder. En frivillig överenskommelse skulle säkerligen innebära att Max kräver ett rejält skadestånd. Vem som skulle betala det är däremot osäkert då ingen politisk instans vill kännas vid Uefas krav.

– Beskedet från Uefa och fotbollsförbundet kom inte helt oväntat. Nu blir det att förhandla både uppåt och med Max. Helt klar är att vi inte kan tvinga Max att stänga, säger fritidschef Hans Forsman.

Han är övertygad om att man kommer att hitta en lösning här under våren. Det är något Borås stad önskar och står bakom.

Annons

Hans Forsman vill inte spekulera i varken vad en frivillig uppgörelse kan komma att kosta eller om Borås blir utan aktuella matcher om man inte kommer fram till en uppgörelse.

– Klart är att vi ännu inte har undertecknat något slutgiltigt avtal med Uefa. Nu måste vi först lösa de aktuella problemen. Sedan kan av tal tecknas och det hoppas jag vi kan göra innan sommaren.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons