Annons

Två pojkar misstänkta för överfallen: "Kan finnas fler offer"

Två pojkar, 12 och 13 år, misstänks för minst fyra överfall på flickor och unga kvinnor i Brämhult och på Hässleholmen.
Borås • Publicerad 27 november 2009

De har omhändertagits med tvång och placerats på behandlingshem.

12-åringen som greps när han försökte våldta en 19-årig kvinna i Brämhult på torsdagskvällen misstänks inte för de andra överfallen som inträffat i veckan. Den ett år äldre pojken tros ligga bakom dem.

Annons

13-åringen hämtades till polisförhör i onsdags och misstänks bland annat för det brutala överfallet i gångtunneln vid Bodakyrkan på tisdagen. Då blev en 15-årig flicka sparkad och slagen av en kille som pratade om sex. Brottsmisstankarna är misshandel och sexuellt ofredande.

Samma kille tros också också ligga bakom ett överfall på en annan flicka i 15-årsåldern, som inträffade på Hässleholmen i måndags.

13-åringen misstänks även för våldtäktsförsök mot en 18-årig tjej i Brämhult, som överfölls vid Ekgatan på tisdagen sedan hon gått av en buss.

Ungdomar under 15 år kan inte åtalas, eller ens anhållas och häktas. De får hållas kvar högst sex timmar hos polisen. Men brotten utreds enligt lagen om unga lagöverträdare och en åklagare är inkopplad.

Socialen i Borås har beslutat om så kallat omedelbart omhändertagande av pojkarna.

De har placerats på behandlingshem och socialen ska nu först och främst utreda vad som ska hända med dem, vilken problematik de har, villket behov av stöd och vård som finns.

– Nu inleds en behandling och vi får se hur länge den håller på. Pojkarna är omhändertagna med tvång och får inte röra sig fritt ute i samhället, säger avdelningschef Hans Abrahamson på socialdistrikt öst i Borås.

När 12-åringen greps på torsdagskvällen spekulerades det om att han kunde ligga bakom alla överfall i veckan eftersom de har stora likheter. Men det tror inte polisen:

– Pojkarna är inte lika utseendemässigt. Vi är ganska säkra på att 13-åringen ligger bakom de tre första dåden och det finns inget som säger att han skulle vara fel kille, förklarar polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

– Vi utesluter inte att det kan finnas fler offer och jobbar för att få ytterligare anmälningar, säger kommissarie Sture Thorstensson vid Boråspolisen.

Annons

Pojkarna bor i olika stadsdelar, fast har gått i samma skola. De är inte släkt, men kan vara bekanta.

Under utredningen har offer bland annat fått titta på bilder i skolkataloger.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons