Annons

Två män häktades efter omfattande klotter i Borås

Saneringen efter fredagens klottervåg i Borås kan kosta runt 100 000 kronor och på måndagen häktades två män för skadegörelse.
Borås • Publicerad 29 september 2014
Foto: 

Enligt Borås tingsrätt är de misstänkta för skadegörelse av normalgraden, men inte för det allvarligare brottet grov skadegörelse, som kan ge fängelse i upp till fyra år.

Det var natten mot fredag som många husfasader, portar, en trappuppgång och ett tåg vid Borås central utsattes för omfattande klotter.

Annons

Männen som häktats, 23 och 27 år, kommer från Ulricehamn och Mark. De greps samma natt och anhölls under fredagen. Bevisläget bedöms som gott eftersom det fanns kameraövervakning på en del platser som utsattes för skadegörelse.

– Den inställning jag fått till mig är att de varken kan förneka eller erkänna, säger kammaråklagare Martin Ekelin.

Enligt honom finns risk för att de på fri fot fortsätter att begå brott eller försvårar utredningen, till exempel genom att undanröja bevis.

Och det handlar alltså om skadegörelse för stora värden:

– Utredarna kommer att närmare undersöka med saneringsfirmor vad det kostar att ta bort klottret. Men en preliminär bedömning är att det kan gå på närmare 100 000 kronor, säger åklagaren.

Straffet för skadegörelse av normalgraden är böter eller fängelse i högst ett år, men grov skadegörelse ger alltså fängelse.

Brottet kan vara grovt om skadan innebär fara för liv eller hälsa eller om den drabbat något som anses ha stort kulturellt eller ekonomiskt betydelse, eller på annat sätt bedöms som synnerligen kännbar. Men Borås tingsrätt ansåg alltså inte att klottret var grov skadegörelse.

– I det här fallet tycker jag att både omfattningen och kostnaderna och de byggnader som utsattes gör att man kan bedöma det som grov skadegörelse, anser Martin Ekelin.

Live-published photos and videos via Shootitlive(function(){var d=document,b=d.body,s=d.createElement('script');s.src='//s3-eu-west-1.amazonaws.com/shootitlive/shootitlive.load.v1.1.borastidning.js';b.insertBefore(s,b.firstChild);}())

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons