Annons

TV: "Varför ska man stanna och ta ansvar om det inte lönar sig"

Hur kompetensförsörjningen ska säkras på Säs var ett av flera heta ämnen när BT arrangerade en direktsänd utfrågning på sjukhuset.
Borås • Publicerad 4 september 2014

– Lönerna behöver höjas, sade Ellinor Johansson, Vårdförbundet.

BT arrangerar en rad debatter inför valet och i dag hade turen kommit till Södra Älvsborgs sjukhus. Socialdemokraterna, Centern och Vårdförbundet frågades ut, och den strategiskt viktiga frågan om kompetensförsörjning var en av de hetare frågorna.

Annons

Från fackligt håll framhölls bland annat vikten av bättre villkor när det gäller arbetstider och lön.

– Vi behöver arbetstider som gör att vi inte blir sjuka, för nu ökar långtidssjukskrivningen. Lönerna är också viktiga, påpekade Ellinor Johansson, samordnare för Vårdförbundet på Säs.

BT har i flera artiklar berättat om personalbrist och en ansträngd situation för bland annat barnmorskor och sjuksköterskor på Säs. För att möta detta var politikerna ense om att lönerna behöver höjas för att få fler att vilja arbeta inom vården, även om hur man ska nå dit hade olika svar.

– Det går inte att ha akademiskt utbildade och de lönerna vi har idag, sade Peter Rosholm (S), sjukhusstyrelsens ordförande, som vill få upp ingångslönerna.

– Vi kan inte bara diskutera ingångslöner, utan vi behöver få en större lönespridning så att man också vet vart man kan nå. Varför ska man stanna och ta ansvar om det inte lönar sig i längden, frågade sig Cecilia Andersson (C), från hälso- och sjukvårdsutskottet.

En av utmaningarna är att möta utvecklingen från bemanningsbranschen, där till exempel sjuksköterskor kan erbjudas flera tusenlappar mer i månaden för jobb i Sverige.

– Så länge vi måste använda bemanningsbolag så har vi de problemen. Det går ju ut över vår kassa och vi försöker fasa ut stafettläkarna, sade Peter Rosholm (S).

– Man har fokuserat så mycket på stafettläkarna att man missat att kostnaderna nu sticker iväg för inhyrda sjuksköterskor, menade Cecilia Andersson (C).

Den direktsända debatten hade lockat ett 30-tal i publiken och det hettade till när åhörarna fick möjlighet att ställa frågor. Sjuksköterskan Christina Waldenström ansåg att politikerna inte tog sitt ansvar i bemanningsfrågan eftersom utvecklingen med stafettpersonal kunde ha motverkats tidigare genom höjda löner.

– Du har rätt. Vi borde ha löst det för länge sedan, men då krävs resurser, om det nu är via skatten eller höjda avgifter, svarade Peter Rosholm.

 

Tobias Hjelm
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons