GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

TV: ”En riktigt lyckad premiär” – så blev nya elefanthuset

Djurparkens nybyggda elefanthus invigdes på fredagen – häng med på husesyn i elefanternas nya hem.
Borås • Publicerad 6 oktober 2017 • Uppdaterad 6 oktober 2017

Mest intresse visade de sex elefanterna för sandhögarna som låg lite varstans i det nya hemmet. Dessa användes för både lek och vila.

– Det här var en riktigt lyckad premiär. De märks att de trivs här inne. Sandunderlaget är mycket bättre för deras leder än betongen som vi hade tidigare, menar djurvårdaren André Rhodin.

Det är högt ljusinsläpp från taket i det nya, påkostade elefanthuset med en yta på totalt 1350 kvadratmeter.
Det är högt ljusinsläpp från taket i det nya, påkostade elefanthuset med en yta på totalt 1350 kvadratmeter.
Foto: Vedrana Sivac

I nybygget där elefanterna ska vistas under kyligare tider ingår bland annat ett vattenfall och en läktarplats så att publiken kan se elefanterna även under lågsäsongen.

Som BT tidigare har berättat blev nybygget 20 procent dyrare än beräknat. Slutpriset landade på 30 miljoner kronor.

Enligt arkitekten Lars Hilmersson som också var på plats vid invigningen var den stora utmaningen att få in ett bra ljusinsläpp. Det löste han med hjälp av en blå plastpanel i taket.

– Tack vare den ser det alltid ut som att det är fint väder även om det är mulet ute, säger han.

I det nya elefanthuset finns det även håligheter i väggarna där djurskötarna ska gömma mat. Detta ska stimulera elefanterna och efterlikna deras naturliga sätt att söka föda.

Bo Kjellson, vd för djurparken var nöjd med slutresultatet.
Bo Kjellson, vd för djurparken var nöjd med slutresultatet.
Foto: Yousef Boussir

– Vi gömmer maten och det kommer att ta lång tid för dem att leta upp den. Det gör vi för att efterlikna deras naturliga miljö, säger vd:n Bo Kjellson.

De påkostade citrusträden som tidigare stod i Orangeriet har också fått sig ett nytt hem i det nya elefanthuset.

– Vi ger träden en ny chans här och hoppas att de växer till sig. Palmerna som tidigare stod vid Sandwalls plats har vi också köpt av stadsträdgårdsmästaren Anton Spets. Det är för att skapa en grön växtmiljö här inne.

Vedrana SivacSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.